Voor Thom Bonder komt er een belangrijke week aan. Komende zondag rijdt hij de Roc d’Ardenne en vervolgens vanaf donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei de BEMC. “Beide wedstrijden heb ik in het rood in de agenda gezet”, zo vertelt Thom over zijn deelname aan de Belgische marathon en de vierdaagse wedstrijd in hetzelfde land. “Hopelijk gaat dit voor mij een piekmoment zijn. Ik hoop bij beide wedstrijden weer een stap gemaakt te hebben ten opzichte van de afgelopen jaren en mee te draaien met (sub)top.”

De wedstrijden zijn niet zomaar een piek voor Thom, zo legt hij uit: “De Roc d’Ardenne is een UCI marathon world series wedstrijd. Dat wil zeggen dat je je via deze wedstrijd kunt plaatsen voor de WK marathon.” Dat WK wordt in september in het Zwitserse Grachen georganiseerd. Maar eerst dus maar eens de Roc d’Ardenne en die wedstrijd zal zwaarder zijn dan een jaar terug. “Ze hebben het parcours aangepast ten opzichte van vorig jaar. Toen reden we een kleine 90 kilometer, nu 110. Daarbij moeten we 3117 hoogtemeters overwinnen.”

Heeft hij de wedstrijd erop zitten, dan kan Thom enkele dagen rusten, voor hij opnieuw aan de bak moet. “De BEMC, ofwel de Belgian Mountainbike Challenge, is een UCI S1 wedstrijd. Voor mij is het zeer fijn dat ik in België kan blijven, omdat ik hierdoor niet twee keer op en neer hoef te rijden vanuit het noorden van Nederland. Met deze wedstrijden kort op elkaar, kan ik in België blijven en beide wedstrijden in één week afronden.”

Zwaarste meerdaagse
Thom kijkt uit naar de wedstrijden, maar weet ook dat het pittig gaat worden. “Niet alleen het parcours van de Roc d’Ardenne is verlengd”, vertelt hij. “Ook de BEMC is langer. Die is omwille van de UCI van drie naar vier dagen gegaan, waardoor het een zeer zware week zal worden. Eigenlijk vind ik de BEMC namelijk de zwaarste meerdaagse die ik gereden heb. Dat zegt wat als je ook de Transalp gereden hebt.”