De wasmachine kan op volle toeren draaien, maar de resultaten waren goed en daar ging het uiteindelijk om. De afgelopen vier dagen waren Bas Peters en Thom Bonder actief in de Belgian Mountainbike Challenge (BEMC) en dat ging hen goed af. Ze pakten een aantal mooie etappe uitslagen mee en Thom Bonder werd dertiende in het klassement, terwijl Bas Peters ondanks pech nog als eenentwintigste eindigde.

Op Nederlands kampioen mountainbike, veldrijden en wegwielrennen Mathieu van der Poel stond geen maat in België. Hij won zowel de proloog, als de drie etappes en het eindklassement. Voor de MijnBAD – Liv/Giant renners was het zaak om hun eigen ding te doen, te beginnen met de proloog op donderdag. Dat was een tijdrit over 18,6 kilometer met een langere startklim en daarna wat op en af. “Dat tijdrijden ligt me niet zo goed op de één of andere manier”, aldus Thom, die 30e werd. Bas deed het beter met een 17e plek. “Redelijk”, zo bestempelde hij zijn begin.

Voor Bas begon daarna de pech. “In de eerste etappe ging het juist heel lekker”, zo vertelt hij. “Tot ik na 45 kilometer een dikke tak in mijn wiel kreeg, waarbij drie spaken braken en ik een lekke band had. Met veel gedoe, door ook nog een grote slag in mijn wil, ben ik bij de post kunnen komen. Daar heb ik een nieuw wiel kunnen steken. Gelukkig volgden er toen nog twee dagen.” Thom had juist weer andere pech; “Ik zat die dag echt als een blaffende hond op de fiets en was dus niet helemaal fit.”

Blubber
Wat volgde was een dag waarin de modder wel een heel grote rol speelde (zie foto onder). “Ik heb nog nooit zoveel blubber en plassen water gezien als tijdens die etappe”, stelt Bas dan ook. “Het begon in de nacht te regenen en is niet meer gestopt tot na onze finish. De etappe was zelfs met twaalf kilometer ingekort vanwege de extreme omstandigheden. Thom werd knap elfde, terwijl ikzelf dertiende werd.”

Schade beperkt houden
Met een dertiende plek in de slotrit voor Bas en een twintigste plaats voor Thom in die etappe sloten de mannen af. Thom: “Met Bas heb ik in de laatste etappe de hele dag in een groep gereden, vanaf de negende plaats in de wedstrijd, waarbij Bas knap dertiende werd. Zelf kreeg ik helaas te maken met een lekke band, net na de laatste post. Gelukkig wist ik de schade nog redelijk beperkt te houden.”