Een week nadat in Lenzerheide de wereldkampioenschappen cross country en downhill werden verreden, staat in Italië het volgende WK gepland. Daarbij komen twee renners van MijnBAD -Liv/Giant aan de start. Roel Verhoeven en Thom Bonder rijden zaterdag de WK marathon. Auronzo di Cadore is daarvoor de locatie. Waar Roel donderdagavond het hotel bereikte, is Thom al even in Italië. Met hem kijken we vooruit. “Ik ben hier al vanaf maandag en heb een groot deel van het parcours verkend.”

Thom heeft zich dus al een goed beeld kunnen vormen van wat hij en de andere renners kunnen verwachten. “Het parcours van dit WK lijkt mijn zwaarste wedstrijd ooit te gaan worden”, zo komt hij direct maar met een echte binnenkomer aanzetten. “De laatste dertig kilometer van de race is het zo goed als alleen maar afdalen. Dat betekent echter dat erin de eerste zeventig kilometer meer dan 4000 hoogtemeters overwonnen moeten worden.”

De verwachting is volgens Thom, dat het vanaf de start al los gaat bij de WK marathon. “De startklim van 4,1 kilometer heeft een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 17,5 procent en is compleet off-road. Hier gaan gelijk al grote verschillen gemaakt worden. Tijdens de afdaling die daarop volgt is het redelijk gevaarlijk en zal het opletten worden.”

‘Je kunt echt geparkeerd komen te staan’
Toch weet Thom ook dat je volgens hem niet te vol aan de wedstrijd moet beginnen. “Waar het afgelopen jaar bij het WK in het Duitse Singen belangrijk was om op het begin vooraan te zitten, zal het hier denk ik vooral oppassen zijn dat je niet te hard gaat. Dan kun je echt geparkeerd komen te staan, later in de wedstrijd. In totaal staan er zaterdag 184 renners aan de start van dit WK, dus het zal dringen worden in het begin.”

Realistisch
En wat mogen we dan van Thom verwachten? “Ik hoop mijn resultaat van vorig jaar te verbeteren, maar ik ben ook realistisch. Het parcours van vorig jaar lag mij denk ik beter dan het parcours van deze editie.” Hij komt er samen met Roel zaterdag om 9.00 uur in ieder geval snel genoeg achter. Dan start de wedstrijd over 102 kilometer. Klik hier voor de website met alle informatie.

Foto’s: Boven Thom op het hoogste punt van het parours en onder één van de mooie uitzichten rond het WK parcours.