Bij de World Cup mountainbike in het Tsjechische Nove Mesto is Hannah van Boven afgelopen weekend als 46e geëindigd in de wedstrijd voor belofte vrouwen. Dat deed ze bij haar debuut op het lastige parcours. Ook Larissa Hartog kwam in Nove Mesto in actie. Voor de junior vrouwen stond er echter geen World Cup wedstrijd op het programma, maar een wedstrijd binnen de Junior Series. Na de afgelopen twee en een halve week druk bezig te zijn geweest met haar schoolexamens, reed Larissa er naar de 27e plaats.

“De dagen voordat we op donderdag in Nove Mesto aankwamen had het flink geregend”, kijkt Hannah terug op het weekend. “Ik was dan ook wel benieuwd hoe het parcours erbij zou liggen. Vooral omdat ik hier nog niet eerder gereden had. Bij de verkenning waren sommige stukken nog een beetje glad, maar het lag er super goed bij. Ik voelde me heel prettig op het rondje en kon me daardoor goed voorbereiden op de wedstrijd van zaterdag.”

Daarin reed Hannah op een manier waarop ze hoopte. “Mijn start ging super goed. Ik kon gelijk mee komen en schoof een heel stuk op naar voren. Het was heel belangrijk om daarna je tempo op te zoeken en die vast te houden voor de rondes daarna. Dat heb ik toen ook gedaan, waardoor ik wel wat plekken naar achteren zakte. Ik ben heel blij met het gevoel dat ik had tijdens de wedstrijd, want dat gevoel heb ik een tijdje echt gemist. Nu moet ik zorgen dat ik dit vast weet te houden en door bouwen op deze ervaringen. Volgende week start er een nieuwe wedstrijd op het programma, in Jelenia Gora in Polen.”

Barstende hoofdpijn
Voor Larissa verliep de wedstrijd wat minder goed. Ook al was het begin wel lekker. “Het was echt een super gave ronde met technische afdalingen en klimmen”, vertelt ze. “Ik voelde me voor de wedstrijd goed en had er echt veel zin in. Ik had ook een prima start en kwam op een goede uitgangspositie boven na een lange startronde. Helaas ging het daarna al vrij snel mis, met nog vier rondes te gaan; ik kreeg barstende hoofdpijn, waardoor ik geen concentratie meer had voor de wedstrijd en ik de energie die in mijn lichaam zat niet meer in mijn benen kon stoppen.”

Het zorgde ervoor dat de het rijden voor Larissa een stuk moeilijker werd. “De technische klimmen en afdalingen zijn dan ineens een stuk lastiger. De hoofdpijn ging niet meer weg, waardoor het voor mij meer een overlevingstocht werd dan een race naar een mooi resultaat. Uiteindelijk heb ik de wedstrijd wel uitgereden, maar ben ik erg ver teruggezakt in het veld. De ochtend na de wedstrijd ben ik ook ziekjes geworden, dus nu ga ik eerst even goed herstellen en hopelijk gaat het dan weer beter.”

Foto: Larissa keek voor de start nog echt uit naar de wedstrijd in Nove Mesto.