In het Zwitserse Lenzerheide staan deze dagen de wereldkampioenschappen mountainbike op het programma. Daarbij komt namens MijnBAD – Liv/Giant ook Sophie von Berswordt in actie. Ze maakt haar debuut op een WK en heeft er inmiddels zelfs al een wedstrijd opzitten. Want waar ze in eerste instantie is geselecteerd voor de cross country, mocht Sophie woensdag ook al de Team Relay rijden. Met het Nederlandse team eindigde ze daarbij op een nette negende plaats. Vrijdag is de cross country wedstrijd voor de beloften vrouwen en daarop kijken we met Sophie vooruit.

Sophie is al even in Lenzerheide. “Na de wereldbeker in La Bresse ben ik met de bond meteen doorgereden naar Lenzerheide”, zo vertelt ze. “Dit was super fijn, want dat scheelde heel veel reistijd en tegelijkertijd hebben we daardoor de tijd gehad om ons goed aan te passen aan de hoogte.” Dat is best belangrijk, want Lenzerheide ligt op namelijk op zo’n 1500 meter hoogte. “Het is hier super mooi om te trainen, dus ik heb de eerste dagen mooie tochten kunnen maken door de bergen. Daarna begon het serieuzere werk met intervaltrainingen en trainingen op het parcours. Verder kun je ook mooi zwemmen in het meer hier!”

Haar debuut op een WK heeft Sophie nu dus net gemaakt. “Het voelt niet heel anders dan andere wedstrijden. Alles is wel super goed verzorgt door de bond, zodat je als renner alleen maar hoeft te zorgen dat je zo hard mogelijk fietst. Hier kon ik tijdens het EK ook al even aan wennen, maar helemaal went het nooit denk ik. Verder is eigenlijk iedereen er die je op de wereldbekers ook ziet, dus in die zin voelt het niet heel anders dan een wereldbeker, al is het natuurlijk wel veel specialer om hier te mogen starten!”

Zo hard mogelijk fietsen
Zich plaatsen voor de Europese kampioenschappen en de wereldkampioenschappen, dat waren voor het seizoen de doelen van het seizoen. Nu staat ze er. Wat is dan nu het doel? “Ik heb geen specifieke doelen voor mezelf. Natuurlijk heb ik wel bepaalde verwachtingen, maar ik wil hier vooral veel leren, plezier hebben en zo hard mogelijk fietsen. Wat daar uit komt zullen we zien na de finish.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Met het parcours heeft Sophie al enige ervaring. “Het parcours kende ik al van vorig jaar, dus dat scheelde een hoop met verkennen. Ondanks dat we hier in de bergen zitten, zitten er niet heel veel hoogtemeters in het rondje. Wel is het fysiek heel erg zwaar door de vele wortelsecties die lastig lopen. Er zitten ook een paar drop-offs in, maar het is voornamelijk heel natuurlijk. Door de regen is het wel glad en modderig geworden, dus dat maakt het technisch heel uitdagend.”

Spannend
Bij de beloften vrouwen, ofwel de rensters onder de 23 jaar, kan het in ieder geval een mooie wedstrijd worden. Sophie: “In mijn categorie is de top-6 wel heel sterk en vaak is die volgorde in de wereldbekers ook ongeveer hetzelfde. Maar daarachter ligt het ook heel dicht bij elkaar, dus ik denk dat het vooral heel spannend gaat worden en dat iedereen erg aan elkaar gewaagd is!”

Live
De cross country wedstrijd van de beloften vrouwen gaat vrijdag om 14.30 uur van start. Via Youtube is de wedstrijd via een livestream te volgen. Die kun je hier vinden. Op de website van de organisatie is meer te vinden over de wereldkampioenschappen mountainbike.