In het Belgische Waregem is Larissa Hartog donderdag als vijfde geëindigd bij de WK Eliminator. Als juniore tussen de elite vrouwen zette ze daarmee een zeer sterk resultaat neer. “In de halve finale kwam ik net wat tekort om bij de eerste twee te eindigen”, vertelt Larissa. “Dat was nodig om door te gaan naar de finale. Ik reed daardoor nog een race om de plaatsen vijf tot en met acht. Die won ik, waardoor ik dus vijfde ben geworden en daar ben ik erg tevreden over.”

Eerst even wat uitleg, want wat is de ‘eliminator’ nu precies? “Het is een discipline waarbij er eerst een tijdrit wordt gereden en de beste zestien rensters van deze tijdrit worden geplaatst in de heats”, legt Larissa uit. “Dan wordt er begonnen met de kwartfinales. In elke heat starten vier vrouwen, waarvan de snelste twee na twee rondes doorgaan naar de volgende ronde. Daarbij wordt de wedstrijd verreden op een stratenparcours, met veel bochten, obstakels en trappen die je zowel op als af moet rijden. Het was een leuke ronde!”

Met de hakken over de sloot wist Larissa de kwartfinale heats te halen. “Als één van de jongste en minst ervaren rensters ging ik van start. Tijdens mijn opwarming voor de tijdrit reed ik tien minuten voor de start lek. Dat was even schrikken en ik heb snel mijn wiel gewisseld. Helaas liep mijn wiel aan, maar er was geen tijd meer om dit te maken. De tijdrit ging voor mijn gevoel lekker en ik zette een zestiende tijd neer. Ik had me dus nipt gekwalificeerd voor de kwartfinale., waaraan dus in totaal zestien rensters mee mochten doen Ik was erg blij en er stond een sterke heat in de kwartfinale op me te wachten.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Sterke eindsprint
Sterke heat of niet, Larissa liet zich goed zien. “De kwartfinale ging super goed en kon ik onverwachts als eerste over de streep komen. In de halve finale was ik vervolgens ingedeeld in een zeer sterke heat. Daarin zat onder andere een voormalig wereldkampioene en een wereldbeker winnares. Ik heb alles gegeven wat ik kon, maar haalde de finale dus niet. Toch kwam ik nog een keer in actie, in de kleine finale. Ik voelde me sterk in deze ronde. De eerste ronde kon ik als tweede ingaan, maar ik voelde me zo goed dat ik in de laatste ronde een enorm sterke sprint inzette en ruim als eerste over de streep kon komen.”

Thom van start in Rothaus Bike Giro
Ook Thom Bonder kwam donderdag in actie, maar dan niet bij de WK Eliminator. Voor hem begon de vierdaagse Rothaus Bike Giro. Daarbij eindigde hij in de eerste etappe als twaalfde. “Ik kon ongeveer 45 minuten mee met de kopgroep, maar moest het daarna wat rustiger aan doen”, vertelt Thom. “Wel heb ik nog een sterk einde gereden. Helaas ben ik op 35 kilometer over een andere rijder heen gevlogen, toen die verkeerd reed en hard remde. Hierdoor was de schoensluiting kapot wat niet ideaal was. De tijdsverschillen richting de top-10 zijn niet zo groot, dus morgen ga ik er weer voor.”