Rosa van Doorn en Tessa Neefjes zijn deze dagen op trainingsstage met Liv Racing Xstra, het UCI Women’s WorldTour Team op de weg met dezelfde fietsensponsor. Voor Van Doorn een nieuwe ervaring, maar wel één die heel goed bevalt. De mix van wegwielrennen en mountainbiken in de Spaanse zon moet haar en Neefjes later dit MTB-seizoen voordeel gaan brengen.

”Nu begrijp ik waarom vele Wordtour teams in het voorjaar naar de Spaanse kusten afreizen: de omgeving, het warme klimaat en de prachtige heuvels. Ook is het een uiterst geschikte locatie om mountainbike trails te rijden.  In totaal verblijven we dertien dagen in Benicassim. Een stad gelegen aan het strand, waarvandaan je direct de heuvels in kunt rijden. De rensters van Liv Racing hebben een gezamenlijk trainingsschema. Op de eerste dag hebben we gezamenlijk een duurtraining gedaan op de racefiets. Op voorhand hadden we de GPX-route ontvangen en reden we in twee groepen van acht renners. Elk uur werden de bidons bijgevuld en na 4,5 uur kwamen wij terug bij het hotel. Wat mij direct de eerste dag opviel was de verzorging. Vanuit het mountainbiken zijn we gewend om alles zelf te doen. Materiaalpech oplossen, lekke band repareren, alle voeding in het achterzakje en bij een willekeurig huis aanbellen voor extra water. Het is ontzettend gaaf om mee te maken hoe het in een Worldtour Team verloopt” zegt Van Doorn enthousiast.

”Op de tweede dag hebben Tessa en ik op de mountainbike doorgebracht. Toevallig werd er afgelopen week een meerdaagse marathon gereden op dezelfde locatie. Wij hebben het parcours gereden en nog een aantal trainingsblokken uitgevoerd op de klim. De trail kenmerkt zich door de vele rotsen in combinatie met switchbacks. Uitdagend en dat is iets waar ik heel blij van word. Op de derde dag sloten wij weer aan bij de wegploeg. Dit keer stond er circa vier uur op het programma met Lead-outs. Bij een Lead-out wordt de sprint aangetrokken voor de sprinter. De ploeg oefende dit over een afstand van 2,5 kilometer en de oefening werd een aantal keer herhaald. Hierna werd de rit afgesloten met een duurtraining.”

Van Doorn hoopt er haar voordeel mee te doen later in het jaar. ”Met name de duurtrainingen zorgen voor een stevige basis voor de rest van het seizoen. Daarnaast leren wij veel van de professionele renners, zoals over cadans, tactiek en kwaliteit. Het zijn allemaal facetten die je ook in het mountainbiken van pas komen. Aankomende week gaan wij nog optimaal gebruik maken van de prachtige stage. Daarnaast hopen wij nog wegrenners enthousiast te maken voor het mountainbiken ;-).”