Voor het vierde jaar op rij gaat Thom Bonder vrijdag van start in de Algarve Bike Challenge. In Portugal doet hij samen met Tim Smeenge mee aan de driedaagse wedstrijd voor duo’s. Tijdens de drie dagen moeten in totaal ruim 160 kilometer en 4000 hoogtemeters overwonnen worden. “De organisatie is goed en de etappes zijn niet te zwaar zo aan het begin van het seizoen”, verklaart Thom zijn deelname. “De Algarve Bike Challenge is een mooie wedstrijd om het seizoen te starten.”

Thom reed in Banyoles ook al een wedstrijd, maar dit wordt voor het eerst weer het wat meer langere werk. Althans, op zaterdag en zondag. Vrijdag hoeven hij en Tim namelijk maar heel kort in actie te komen. “We beginnen met een proloog in het donker. Die is 2,5 kilometer lang en de starttijd is 22.29 uur Nederlandse tijd. Op zaterdag rijden we een marathon etappe van 88 kilometer met 2050 hoogtemeters en zondag hebben we als afsluiter een etappe van 74 kilometer en 1700 hoogtemeters.”

Sterker eruit komen
Met toch ook wel wat ambitie gaan Thom en Tim van start. “De verwachting is wel dat we normaal gesproken wel voorin mee kunnen doen. Het is alleen even zien hoe de vorm van iedereen is, zo aan het begin van het seizoen. Met een duorace ben je toch uiteindelijk zo sterk als de zwakste schakel. Het doel is om de vijfde plaats van afgelopen jaar te verbeteren, maar uiteindelijk ook om er gewoon sterker uit te komen voor de grotere doelen dit seizoen.”