De Hondsrug is komende zondag het decor voor de Nederlandse kampioenschappen marathon. Aan de start komen meerdere renners van MijnBAD – Liv/Giant, maar voor één van hen is het kampioenschap dit jaar wel extra speciaal. Dat is Thom Bonder. Hij rijdt namelijk door zijn eigen achtertuin. Naast hem gaan ook Roel Verhoeven, Bas Peters, Bart Pennings, Kelvin Bakx, Hannah van Boven en Sophie von Berswordt-Wallrabe in Drenthe van start.

“Een NK rijden geeft natuurlijk altijd wel een soort spanning”, kijkt Thom vooruit op ‘zijn’ thuiswedstrijd. “Dat het dicht bij huis is, maakt het voor mij alleen nog maar makkelijker om het rondje nog even te rijden. Daarbij ken ik de paden al goed. Voor mij zal het daarnaast mooi zijn omdat er zondag meer bekenden aan de zijlijn zullen staan. We zullen het wel zien, want ik heb ook nog geen ervaring met het rijden van een NK in mijn achtertuin. De wedstrijd is immers nog niet verreden.”

De afgelopen jaren was de Bart Brentjens Classic telkens het decor voor de NK. Die wordt in Limburg verreden en daar krijgen de deelnemers dan ook met een ander soort wedstrijd te maken dan die van komende zondag. Thom: “Dat het een ander NK zal worden dan in Limburg is zeker. Het is lastig te zeggen hoe het koersverloop zal zijn. Ook omdat er veel wegrenners aan de start staan. Die zouden op een rondje als deze makkelijker mee moeten kunnen. Het wordt in ieder geval een veel snellere wedstrijd dan in Limburg.”

Afwisseling
Dat er een keer wordt uitgeweken naar een andere locatie, stemt Thom wel tevreden. “Ik denk dat het goed is dat er een andere locatie word gezocht voor de afwisseling. Daarbij is het voor mij persoonlijk wel mooi dat het dichtbij bij mijn huis wordt gehouden, maar ik denk dat het NK van 2020 in Groesbeek misschien wel de mooiste tussenweg is.”

Goede positie
Wat denkt Thom zelf uit te kunnen richten? “Ik denk dat ik fysiek wel redelijk ver moet kunnen komen. Je zal er alleen heel erg op verdacht moet zijn dat je je op de goede positie op het goede moment bevindt. Als iemand een gaatje laat op het strand of een singletrack, zal het lastig zijn om dat gat weer te dichten. Mocht het aankomen op een eindsprint tussen mountainbikers, dan denk ik dat ik dit seizoen heb laten zien dat ik een goede kans maak. De kans is echter aanwezig dat er nog een paar wegrenners bij zitten of dat er al een groep vooruitgereden is.”

De vraag blijft dan wanneer Thom tevreden is en juist die vraag is ook lastig te beantwoorden. “Dat is lastig te zeggen. Dat hangt voor mij af van het koersverloop. Ik hoop vooral dat ik in ieder geval kan rijden voor wat ik waard ben en behouden blijf van pech.”