Dat 2020 een bijzonder jaar is, dat is wel een understatement. Nu het einde van het jaar nadert en de wedstrijden die nog verreden konden worden achter de rug zijn, leek het ons leuk om met onze renners terug te kijken. Want corona heeft natuurlijk roet in heel wat eten gegooid, maar heeft het ons misschien ook dingen gebracht? En op welke manier kijken we naar de toekomst? De komende periode komen onze teamleden aan het woord. Te beginnen met Thom Bonder. “Voor mij voelt dit niet als een verloren jaar.”

Met het citaat hierboven geeft Thom iets aan dat bij anderen wellicht niet zo zal leven. “Ik denk dat door veel mountainbikers 2020 een beetje als een verloren jaar wordt beschouwd”, zo deelt hij zijn gedachten. “Voor mij voelt dat dus niet zo. Doordat ik in februari en maart al aardig wat wedstrijden heb gereden en toen het weer mocht ook gelijk weer wedstrijden ben gaan rijden, heb ik dit jaar toch nog iets van 20 wedstrijddagen gehad. In de periode dat er geen wedstrijden waren heb ik ook totaal geen moeite gehad met trainen. Dit blijkt ook wel uit dat ik, waarschijnlijk ergens volgende week, voor het eerst over meer dan 20.000 trainingskilometers in een jaar ga.”

“In de periode dat er geen wedstrijden waren heb ik ook totaal geen moeite gehad met trainen”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Remco Smits – Thom in actie tijdens het NK in Sittard.

“Lange tijd ging ik er gewoon nog vanuit dat het NK marathon begin april gewoon door zou gaan”

Toch was er ook echt wel een verschil. Een flinke periode met wedstrijden viel immers weg. “In het begin was het inderdaad eerst zaak om doelen te verstellen”, aldus Thom. “Het was eerst niet duidelijk hoe lang dit ging duren. Lange tijd ging ik er bijvoorbeeld gewoon nog vanuit dat het NK marathon begin april gewoon door zou gaan. Toen duidelijk werd dat het veel langer ging duren, heb ik heel even een weekje gas teruggenomen om daarna gewoon weer door te trainen. Ik heb wat langere tochtjes gedaan, welke je normaal niet echt kan doen als je wedstrijden hebt. Tevens deed ik veel woon-werk verkeer met de fiets, omdat ik sinds maart ook vier dagen in de week werk.”

Netto-tijden
De wedstrijden die er wel waren, werden een nieuwe ervaring voor de renners. En dat was in bepaalde gevallen ook wel wennen. “Je moet nu een mondkapje op voor en na de start. Dat was op zich allemaal geen probleem. Wat ik wel als minder, en ook onnodig, heb ervaren is de netto-tijden regel. Hierdoor werd ik bijvoorbeeld in de Veldslag om Norg teruggeplaatst van de tweede naar de vijfde plaats. Het ‘grappige’ was vervolgens dan weer dat ik in de Hondsrug Classic wel weer op netto tijd had gewonnen, maar natuurlijk telde dit daar weer niet, hahaha.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Thom voor de start in de Rothaus Bike Giro, met een mondkapje, volgens de Corona protocollen.

Een bijzondere ervaring was het voor Thom dus wel. Zeker niet alles was echter negatief. De manier van trainen bijvoorbeeld, zoals hij eerder al schetste. Er viel Thom echter nog meer op. “Een positief punt is toch wel dat ik gezien heb dat je al het reizen voor wedstrijden en de wedstrijden op zich niet voor lief moet nemen. Ik heb dit seizoen, na de eerste corona wave, toch wel meer genoten van de wedstrijden die ik toen gereden heb. Ook omdat het toen lang geleden was dat we nog in actie kwamen.”

“Ik heb dit seizoen, na de eerste corona wave, toch wel meer genoten van de wedstrijden die ik toen gereden heb”

Richting Europese top
Over in actie komen gesproken; hoe gaat de komende tijd eruit zien? “Deze periode is er voor mij eigenlijk elk jaar één zonder wedstrijden, dus daar heb ik geen problemen mee. Ik werk weer toe naar maart en hoop dat we dan weer normaal wedstrijden kunnen rijden. Op het moment kom ik met werk en sport eerder tijd tekort dan dat ik te veel tijd heb, dus ik kom deze periode zonder moeite door. In 2021 wil ik mijn huidige groei curve doorzetten. Ik hoop in de nationale marathon wedstrijden dan minimaal mee te doen voor de winst en weer een stukje dichter richting de Europese top te ‘klimmen’.”

Foto: Thom in februari, voor de corona uitbraak, in actie in de Algarve.