Voor Roel Verhoeven en Thom Bonder zijn de wereldkampioenschappen marathon zaterdag heel wisselend verlopen. Waar Roel tot een nette 56e plaats in de uitslag kwam, haalde Thom de eindstreep niet. De laatste had namelijk op zijn zachtst gezegd een pechdag. “Dit was één van die dagen dat echt alles mis gaat”, aldus Thom na afloop van de WK in het Italiaanse Auronzo di Cadore. Voor Roel was het anders: “Ik heb er echt met volle teugen van genoten.”

In een deelnemersveld met opvallend veel toprenners uit de cross-country wereld aan de start, klonk om 9.00 uur het startschot. Na afloop keek Roel er met een mooie rekensom op terug. “Ik heb vandaag maar even de berekening gedaan”, vertelt hij. “We gaan zo namelijk afsluitend naar de pizzaria. In totaal heb ik 5 uur, 45 minuten en 30 seconden gedaan over 104 kilometer en 4200 hoogtemeters. Daarbij heb ik gemiddeld zo’n 320 watt geleverd. Als je dat omrekent, blijkt dat overeen te komen met een totaal van 5593 kilocalorieën. Dat kun je vertalen in vijf flinke pizza’s!” Wij zijn erg benieuwd of Roel die nu ook op krijgt.

Duidelijk is wel dat Roel er alles uithaalde wat er in zat, op een parcours dat hem niet echt op het lijf geschreven was. “Dit was wel echt een wedstrijd voor de klimmers en dan is dit gewoon een mooie klassering, ook al was het niet mijn beste dagen. Dat ik uit mocht komen voor TeamNL, in deze prachtomgeving, dat is wel iets waar ik echt van genoten heb. Het was weer een mooi avontuur.”

Thom’s pechdag
Een avontuur dat voor Thom, helaas, dus heel anders verliep. “De rugproblemen van de TransAlp speelden vooral bij de startklim op”, begint hij zijn verhaal eerst nog met lichamelijk ongemak. Maar daarna volgde er nog veel meer. “Een bidonhouder brak af en bij de start reed iemand in mijn derailleur, waardoor die niet meer goed schakelde. Vervolgens kreeg ik ook nog twee lekke banden. De laatste daarvan was niet meer te repareren en op tien kilometer van de post.” Na zeventig kilometer was het daarmee game over.