Een maand geleden is het dat Tessa Neefjes aansloot bij het Giant Liv Benelux Off-road Team. Wedstrijden reed ze tot nu toe nog niet voor de ploeg. Die waren er immers ook niet in de afgelopen periode. Toch deed Tessa dit jaar al wel eens mee met een wedstrijd, samen met haar nieuwe teamgenotes. In de Rothaus Bike Giro sloot ze in augustus als gastrensters aan. Ook met haar kijken we terug op een bijzonder 2020. “Door een continue afwisseling van disciplines heb ik eigenlijk met veel plezier getraind in de coronatijd.”

Voor Tessa begon het jaar juist nog zo goed. “Erg goed zelfs”, zo vertelt ze. “Met de winst in Egmond-Pier-Egmond. Het strandseizoen eindigde op 15 februari met het NK strandrace, waar ik derde werd, waarna ik even rust heb genomen. Daarna ben ik weer aan het trainen gegaan voor het wegseizoen. Toen had ik nog het idee dat ik een heel wegseizoen zou rijden, maar daar kwam na een maandje snel verandering in. Toen alle nieuwe corona maatregelen kwamen heb ik de knop snel omgezet. Ik ben vooral gaan focussen op een goede basis leggen voor de winter en het werken aan mijn zwakke punten. Dus minder intensief gaan trainen en veel duurtrainingen.”

“De coronatijd heb ik gebruikt om het krachtverschil in mijn benen aan te pakken”

‘Ieder nadeel heb z’n voordeel’, zei een bekende oud-voetballer ooit. Dat bleek ook in dit geval, want Tessa kon zich focussen op iets anders. “In 2016 heb ik een fietsongeluk gehad in de Belgische Ardennen en daar ondervond ik nog wel negatieve gevolgen van. Door mijn rugbreuk van dat ongeluk heb ik lange tijd plat moeten liggen om alles goed te kunnen laten herstellen. Hierdoor ben ik onbewust meer mijn voorkeursbeen gaan gebruiken. Ik heb toen een test gedaan en er kwam een groot links- rechts verschil uit. De coronatijd heb ik daarom gebruikt om dit aan te pakken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

In haar eigen krachthonk deed Tessa haar trainingen.

“In de schuur kreeg ik wat ruimte waar ik een eigen krachthonk heb gemaakt”

“Met behulp van mijn personal trainster Imke de Graaf ben ik aan de slag gegaan. Zij heeft een specifiek krachtschema voor mij gemaakt waar ik twee keer per week mee aan de slag ging. Elke week kreeg ik feedback van haar door middel van een video en om de zes weken nieuw schema’s. Eerst kon ik dit bij de sportschool De Dars bij ons in het dorp uitvoeren, maar door de coronamaatregelen kon dit ook niet meer. Mijn vader heeft een eigen pioenenbedrijf en in de schuur kreeg ik wat ruimte waar ik een eigen krachthonk heb gemaakt. Een aantal spullen zoals gewichten heb ik gekocht, maar dingen zoals een squatrek hebben we zelf gemaakt.”

Het was niet het enige dat Tessa deed. “Het hielp het mij heel erg om veel variatie in de trainingen aan te brengen. Zo ben ik naast die twee krachttrainingen ook gestart met looptraining en wisselde ik veel al met welke fiets ik ging trainen. Normaal gesproken zit ik in het zomerseizoen eigenlijk alleen maar op de racefiets, maar nu varieerde ik veel tussen mijn wegfiets, tijdritfiets, mountainbike en strandfiets. Dat zorgde dus ook voor veel plezier. Ik ben eigenlijk nooit met tegenzin de fiets opgestapt. Het hielp voor mij ook wel mee dat ik nog tot februari 2020 veel wedstrijden had gereden.”

Eerste mountainbikewedstrijd
Slechts één wedstrijd op de weg kon er uiteindelijk gereden worden door Tessa. Gelukkig bood een andere fiets uitkomst. “Ik was erg blij dat ik met het team meekon naar de Rothaus Bike Giro. Door die vierdaagse heb ik toch nog een aantal wedstrijddagen gehad en tegen zo’n vierdaagse valt niet op te trainen. Bovendien had ik nog nooit eerder een mountainbikewedstrijd gereden en was dit een heel nieuwe ervaring. Het was erg leuk om op deze manier aan wat wedstrijddagen te komen en een eerste ervaring te krijgen met het rijden van marathons, wat erg leuk was om te doen. Ook de Hondsrug Classic heb ik daarna nog met het team kunnen rijden, wat ook erg leuk was om te doen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Tessa (links in het geel) ging in augustus als gastrenster al met het team mee naar de Rothaus Bike Giro.

Uit het afgelopen jaar haalt Tessa dan ook veel positiefs. “Dat is ook wel wat ik geleerd heb. Dat je uit iedere situatie eigenlijk wel iets positiefs kunt halen. Ik kan zelf niks aan de situatie veranderen, dus kan ik er maar beter het beste van maken! Door de corona situatie is het krachtverschil tussen mijn linker- en rechterbeen een heel stuk minder geworden. Daarnaast ben ik ook veel meer gaan werken aan mijn core. Nu mijn core sterker is geworden, merk ik ook dat ik het veel leuker vind om te doen. Ik merk dat ik nu ook minder last heb van mijn rug nu ik veel core oefeningen doe. Dit geeft mij veel motivatie om dit te blijven doen! Ook ben ik sinds de corona tijd nieuwe routes in de omgeving gaan ontdekken. Voorheen reed ik vaak dezelfde rondjes maar is het nu erg leuk om af te wisselen. Zo reed ik afgelopen zomer ook met een paar vriendinnen een gravelronde over de Posbank wat voor de afwisseling ook heel erg tof is om te doen.”

“Ik heb al een tijdje niet meer gewonnen dus dat heb ik natuurlijk wel gemist, haha”

Winnen
De blik is inmiddels alweer vooruit. “Na de Rothaus Bike Giro stonden de wedstrijden van het winterseizoen nog op doorgaan. Toen duidelijk werd dat dit allemaal niet door kon gaan heb ik even rust genomen. Veel strandraces zijn inmiddels verplaatst en ik hoop dat deze door kunnen blijven gaan. Ik ben nu bezig om hier naartoe te trainen en merk dat ik weer erg veel zin heb om wedstrijden te rijden. Daarbij wil ik er voor gaan om er een aantal op mijn naam te schrijven! Ik heb al een tijdje niet meer gewonnen dus dat heb ik natuurlijk wel gemist, haha. Dat is een mooi doel voor 2021. Daarnaast hoop ik komend jaar veel te leren van de andere teamrijders en er samen een mooi seizoen van te maken!”

De Rothaus Bike Giro was de eerste mountainbikewedstrijd die Tessa reed. Dat deed ze als gastrenster van het Giant Liv Benelux Off-road Team.

In de Rothaus Bike Giro kwam Tessa er ook achter waarom het belangrijk is om aan te sluiten bij een team met MijnBAD als sponsor 😉