Dit weekend worden de Giant KNWU Nederlandse kampioenschappen mountainbike verreden. Zaterdag is het in Sittard aan de Amateurs en Masters. Een dag later komen de overige categorieën in actie en dan dus ook de renners van het MijnBAD – Liv/Giant Offroad Team. Voor Larissa Hartog zal het misschien nog wel de meest bijzondere dag worden. Zij reed namelijk een jaar lang in het rood-wit-blauw en verdedigt haar titel bij de junior vrouwen. Ook Hannah van Boven (belofte vrouwen), Bas Peters en Thom Bonder (beide elite mannen) komen in actie.

“Het afgelopen jaar heb ik mogen rijden het rood-wit-blauw en van die trui mogen genieten”, vertelt Larissa. “Nu is het dus tijd om mijn titel te verdedigen. Het NK is wel de wedstrijd waar je goed wilt presteren en het plan was dan ook om hier naar toe te werken. De afgelopen weken draaide het bij mij fysiek echter niet goed, waardoor ik helaas geen hele grootse verwachtingen heb. Dat is jammer, want ik hoopte dat ik mijn titel in betere doen zou kunnen verdedigen. Hoe dan ook, ik ga gewoon mijn best doen! Ik hoop dat ik zondag weer lekker in mijn ritme kan komen en voor mezelf een goed gevoel kan overhouden aan de wedstrijd. Al hoop ik stiekem natuurlijk wel van een mooie podiumplek.”

Op dat laatste hoopte ook Hannah van Boven; “Ik ga alles geven en hoop met een podiumplaats naar huis te gaan. Het rondje is gaaf. Het is technisch en ik ben er heel enthousiast over.” Voor Thom Bonder is het dan weer een andere wedstrijd dan de meesten die hij rijdt. “Mijn focus ligt natuurlijk totaal niet op de xco discipline, maar gezien mijn wedstrijdschema paste deze wedstrijd er wel tussendoor”, legt hij uit. “De cross country wedstrijden die ik dit jaar gereden heb geven wel het vertrouwen dat ik nog wel redelijk rond kan komen. Op een goede dag denk ik tussen de vijfde en tiende plaats te kunnen finishen. In het rondje zitten wel wat uitdagende stukken, maar het is gelukkig niet te technisch. Dit speelt in mijn voordeel.”

Starttijden en livestream
Giant is hoofdsponsor van de Nederlandse kampioenschappen, die georganiseerd worden op het Watersley Sports & Talentpark in Sittard. Hannah is zondag de eerste die namens het team van start gaat. Om 11.31 uur, een minuut na de elite vrouwen, gaat zij met de andere belofte vrouwen aan de wedstrijd beginnen. Weer een minuut later vertrekken de junior vrouwen, met daarbij Larissa. Om 15.00 uur start de wedstrijd voor de elite mannen, met Thom en Bas in dat deelnemersveld.

Kun je niet aanwezig zijn? Niet getreurd! De wedstrijd van de NK zijn te volgen via een livestream op WSTP.TV. Voor de website van de Giant KNWU NK Mountainbike klik je hier.