In het Oostenrijkse Graz staan dit weekend de Europese kampioenschappen cross country op het programma voor junioren, beloftes en masters. Daarbij komt ook Sophie von Berswordt-Wallrabe aan de start. De kersverse Nederlands kampioene bij de belofte vrouwen, rijdend voor MijnBAD – Liv/Giant, gaat zondag om 13.00 uur van starten in de vrouwen U23 wedstrijd. “Vooral de manier waarop ik afgelopen weekend de Nederlandse titel heb gepakt, laat zien dat de vorm goed is en dat ik op de EK hopelijk iets moois kan laten zien.”

Wat dat moois dan zal zijn? “Ik ga voor een top-10 klassering”, vertelt Sophie. “Of er meer mogelijk is? Dat weet ik niet. Stiekem droom je altijd van meer, om een titel te winnen, maar ik weet dat dat er niet inzit. Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan. Het is ook pas het eerste jaar dat ik zulke uitslagen rijd in de beloftencategorie, dus voor mij is het ook allemaal nieuw. Ik vind het allang leuk dat ik de top-10 als doel kan stellen en ik ben al heel blij als ik dat haal.”

Haalt ze het, dan heeft Sophie direct ook een ander doel van dit jaar te pakken. “Ik heb mijn eerste doel gehaald. Dat was de EK-kwalificatie. Maar ik wil nog wel heel graag het tweede doel halen en dat is me selecteren voor de wereldkampioenschappen. Daarvoor moet ik of bij de EK, of bij de World Cup in La Bresse, nog een keer top-12 rijden. Daar heb ik nog twee kansen voor en dat is ook wel het doel voor de komende helft van het seizoen.”

Stappen gezet
En anders? Dan was het sowieso al een mooi seizoen, met onder meer de Nederlandse titel en deelname aan de EK. Sophie: “Lukt het me niet om me voor de WK te kwalificeren, dan heb ik alsnog heel mooie dingen laten zien dit seizoen en stappen gezet. Dan hoop ik dat ik dat door kan trekken naar de elite categorie, waarbij ik het dan ook graag met mijn studie wil kunnen combineren, want dat is voor mij ook heel belangrijk. Als ik het zo kan doen vind ik dat echt leuk en geniet ik er ook veel van.”

Super steile startklim
In Graz wacht Sophie in ieder geval een uitdagend parcours. “Ik heb er al eens gereden. Toen was het super nat, waardoor het één grote glijbaan werd. Hoe het er nu bij gaat liggen weet ik niet, maar het lijkt me dat het niet zo nat zal worden als toen. Ik weet dat er een super steile startklim is met wat grind. Die is ook super zwaar. Er zitten meerdere technische afdalingen in, met wat stukken die op een trap lijken, en er zit ook een drop in zag ik. Het wordt een lastig en zwaar rondje.”

Foto: Irmo Keizer