Waar Gerben Mos zich in april bij het Giant Liv Benelux Off-road Team aansloot en Tessa Neefjes dat een maand geleden deed, was er in 2020 nog een nieuw gezicht in de groep. Begin juni voegde Rosa van Doorn zich namelijk bij de groep en ook zij toonde direct goed in het team te passen. In de afgelopen weken keken we met alle teamleden terug op dit jaar. We sluiten de reeks af met Rosa. “In korte tijd heb ik onwijs veel geleerd van alle kennis van het team.”

Als ambassadeur van Giant store ‘s-Heerenberg was Rosa zeker niet onbekend met Giant en Liv toen ze bij het team kwam. Het rijden met andere renners die zich op wedstrijdniveau met de Nederlandse top kunnen meten, leverde haar echter ook al veel op. “Ondanks alle annuleringen van wedstrijden kijk ik positief terug op 2020”, zo zegt ze dan ook. “Ik heb mij conditioneel en technisch kunnen ontwikkelingen en gave momenten mogen meemaken sinds ik ben aangesloten bij de groep.”

“Gave momenten mogen meemaken sinds ik ben aangesloten bij de groep”

Toen Rosa zich bij het team aansloot, was de coronacrisis al even bezig. Ze had op dat moment zelf ook al meegemaakt dat er een periode was zonder dat er wedstrijden verreden konden worden. “Het was natuurlijk niet gemakkelijk om doelen te stellen, aangezien het lastig in te schatten was welke wedstrijden door zouden gaan”, kijkt ze terug. “Toen de wedstrijden in augustus weer los gingen, wilde ik zoveel mogelijk ervaring opdoen. Ik kon niet wachten om weer een rugnummer te mogen opspelden. Van een mountainbike meerdaagse naar een streetrace en van XCO wedstrijden naar weer een marathon”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Irmo Keizer – Rosa in actie tijdens één van de techniektrainingen.

Dat er voor augustus even geen wedstrijden waren, daar was dan ook wel door te komen. “Die periode voor de wedstrijden ben ik creatief doorgekomen en zag ik juist als kans om te werken aan mijn ontwikkeling. Gezamenlijk met het team hielden we veel contact en werden er regelmatig techniektrainingen georganiseerd, onder meer bij Mikey’s Bike adventures, die goed in deze periode pasten. In deze periode heb ik regelmatig met vrienden en ons gezin andere parcoursen en omgevingen opgezocht, zoals met een rugzak rondtrekken in de omgeving van het Duitse Boppard.”

Debuut
In Neustadt an der Weinstrasse reed het Giant Liv Benelux Off-road Team in augustus de eerste wedstrijd weer. Daar maakte Rosa haar debuut voor het team. “Dat was de eerste marathon waaraan ik heb deelgenomen sinds maart. Het was een schitterende marathon van 90 kilometer, met 2000 hoogtemeters. Anders dan anders werd er gestart in groepen van tien rijders met een interval van één minuut. In het startvak werd een een mondkapje gedragen en voldoende afstand gehouden. Dit was wel wennen, zeker met een temperatuur ruim boven de 35 graden. Maar naarmate het seizoen vorderde, werd het dragen van een mondkapje steeds normaler. Persoonlijk vond ik deze maatregelen – om verspreiding van het virus tegen te gaan – totaal niet erg, als er weer wedstrijden georganiseerd mochten worden!”

“Ik merk dat ik creatiever ben geworden door te kijken naar de dingen die wel konden”

Een kwestie van aanpassen en weer doorgaan dus. Er zijn zeker positieve punten die ik heb meegenomen uit de tijd van corona”, zo stelt Rosa dan ook. “Ik merk dat ik creatiever ben geworden door te kijken naar de dingen die wel konden. Toen de sportscholen dicht gingen, heb ik voornamelijk core en stability thuis gedaan. Daarnaast ben ik er achter gekomen hoeveel sport in mijn leven betekent en vind ik het onwijs leuk om dit in teamverband te mogen doen. Genieten van de kleine momenten is voor mij belangrijker geworden en ik ben me bewust geworden hoe belangrijk het is om doelen voor jezelf te stellen. Net als van de zomer, kan ik absoluut niet wachten tot we weer wedstrijden mogen rijden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Nood breekt wet. Thuis core stability training doen met een foamroller en een hark.

“Ik ben gemotiveerd om deze tijd juist goed te benutten”

Op naar 2021
Dat kan deze winterperiode even niet, maar het team werkt toe naar een nieuw mountainbikeseizoen. “Ondanks dat we opnieuw in een periode zitten zonder wedstrijden, kom ik de tijd prima door en ben ik gemotiveerd om deze tijd juist goed te benutten. Met een blik op 2021, doe ik veel dingen waar ik plezier uit haal. Koken ben ik bijvoorbeeld ook steeds leuker gaan vinden en ik probeer regelmatig reparaties aan mijn fiets zelf te doen. Wanneer dit niet lukt, staat Giant store ‘s-Heerenberg altijd klaar om mij te helpen. In de winterperiode ligt het accent meer op duurtrainingen en ga ik werken aan mijn techniek.”

Een mooi nieuw jaar staat nu voor de deur. “In 2021 hoop ik een compleet jaar aan wedstrijden te mogen rijden, zoals iedereen dat denk ik hoopt, met of zonder aanpassingen aan het virus. Daarnaast hoop ik met het team weer een meerdaagse op de mountainbike te rijden en uiteraard deel te nemen aan marathons en XCO wedstrijden. Vanuit het programma zal ik op een paar wedstrijden de focus leggen en doelen stellen. Op naar een mooi 2021!”

Het interview met Rosa was de laatste in een reeks waarin alle teamleden terugkeken op 2020. Daarin vertelden ze onder meer over hoe ze creatief met de situatie omgingen, waar ze aan gewerkt hebben en waarom ze veel plezier in het fietsen hebben. Het maakt ons trots om te zien hoe de renners met alles om zijn gegaan en zich gretig tonen. Je kunt de interviews met Thom, Monique, Bas, Larissa, Gerben en Tessa teruglezen door op hun namen te klikken.

Rosa vond het dit jaar steeds leuker om zelf te koken.