Waar een groot deel van het team zondag de Bartje 200 reed, zocht Rosa van Doorn het wat verderop. Zij ging Duitsland in om deel te nemen aan de Erbeskopf Bike Marathon in Thalfang, een 71 kilometer lange marathon met 1750 hoogtemeters. Dat deed ze met succes. Rosa won de wedstrijd namelijk! En dan te bedenken dat de deelname ‘last minute’ was. “Vrijdagmiddag kwam ik op een spontaan idee om aan de wedstrijd deel te nemen.”

De plannen die Rosa eigenlijk had waren namelijk anders. “In eerste instantie wilde ik mijn teamgenoten als supporter bijstaan tijdens de Bartje 200”, vertelt ze daarover. “Maar vanwege de coronamaatregelen was dat niet mogelijk. Zondagochtend ben ik daarom samen met mijn vader om 5.00 uur in de auto gestapt naar Thalfang. Na ruim drie uur rijden kwamen we aan in de prachtige heuvels, waar we gezamenlijk met alle vrouwen van start gingen.”

Waar het in Drenthe lange tijd droog was, was dat in Duitsland wel anders. “Het was een regenachtige dag en het parcours werd spekglad. Bij de afdalingen met boomwortels moest je goed je concentratie houden. Al gauw kwamen we in een kopgroep terecht met vier rensters, met daarbij onder meer de Duitse Stefanie Dohrn. Zij eindigde vorig jaar als zesde op het WK marathon en behaalde al twee keer de winst bij de TransAlp.”

Solo naar de finish
Het werd een mooie strijd. “We hielden elkaar goed in gaten, waardoor wegrijden op de gravelstroken lastig werd. Toch probeerde iedereen tactisch te rijden. Op het Trailpark van Erbeskopf kon ik een gaatje slaan, maar dit werd al snel dicht gereden. Ook in de tweede lange klim had ik een kleine voorsprong. Bij poging drie heb ik op een steile klim volle bak doorgetrokken. Daarna kwam het besef; ‘ik moet nog 17 kilometer’. Gelukkig kon ik een steady tempo vasthouden tot de finish en wist ik de eerste plaats te behalen.” Na ruim drie uur kwam Dohrn op een minuut achterstand binnen. Haar landgenote Chiara Beer werd vlak daarachter derde.

Foto top: @Fotokeks01