Na zijn vervelende val in de TransAlp, waar zijn knie open lag en hij flink gehecht moest worden, maakte Thom Bonder afgelopen week zijn rentree in wedstrijdverband. In Duitsland reed hij van donderdag tot en met zondag de Rothaus Bike Giro. Na vier mooie dagen, eindigde Thom als zestiende in het algemeen klassement. “Ik heb een goed gevoel aan de wedstrijd overgehouden, na de malheur in de TransAlp”, zo vertelt hij. “Ik denk dat deze wedstrijd voor mij een goede opstap is voor de laatste doelen dit seizoen.”

De Routhaus Bike Giro bestond uit een proloog over tien kilometer en daarna drie etappes. Daarbij begon Thom met een 27e plaats in de korte tijdrit en dat stemde hem nog niet helemaal tevreden. “Ik had die dag een goed gevoel en kon de renner inhalen die een minuut voor me was gestart. Ook werd ik zelf niet ingehaald en leken de knie en rug zich al goed te houden. Toch kwam het er qua uitslag nog niet helemaal uit, maar alles zat na die dag nog wel dicht bij elkaar.”

In de tweede etappe schoof Thom vervolgens op in het klassement. Dankzij een zestiende plaats in de etappe, kwam hij ook op die plek in het klassement terecht. “Bijna de hele rit reed ik in de tweede groep, maar doordat in de afdaling voor mij iemand viel, verloor ik helaas het contact. Ik kon nog wel een deel van de renners weer terugpakken.”

Zwaarder dan gedacht
Zaterdag rook Thom zijn kans. Althans, zo dacht hij, want het parcours van die dag en die van zondag leken gezien de beschrijving meer op zijn lijf geschreven. “Maar het was een stuk zwaarder dan ik van te voren had gedacht. Het eerste uur ging het in de kopgroep harder dan 31 kilometer per uur. Daarna volgenden veel klimmen die een stuk zwaarder waren geworden, doordat het de avond ervoor had geregend. Dat ik ook nog een bidon verloor, direct na de tweede verzorging, hielp ook niet mee.” Door een twintigste plek in de etappe, zakte Thom naar plaats zeventien in het klassement.

De slotdag verliep vervolgens weer een stuk beter. “Die wist ik goed door te komen”, aldus Thom. Danksij een veertiende plaats in die etappe, wist hij toch nog weer een plaats te stijgen, naar een zestiende plek in de eindstand.