Komende zondag 10 januari zou in Zaltbommel het NK veldrijden worden verreden. Zou inderdaad, want het coronavirus gooit roet in het eten. Door de lockdown zat een dergelijk evenement er niet in en dus is de wedstrijd uitgesteld. De hoop is dat er eind januari alsnog een NK verreden kan worden. Was het zondag wel doorgegaan, dan had het Giant Liv Benelux Off-road Team waarschijnlijk met twee rensters aan de start gestaan; Rosa van Doorn en Tessa Neefjes. “Het NK is de enige crosswedstrijd die ik kan rijden.”

Nadat ze bij het team aansloot, vertelde Tessa al over haar passie voor het strandracen. Ze heeft echter ook ambities in de cross. “Het strandracen vind ik super tof”, zo zegt ze. “Alleen; er zijn niet echt doorgroeimogelijkheden. Het veldrijden deed ik ook altijd in de winter, maar ik reed nooit een volledig crossseizoen. Deze winter was het de planning om een stuk meer te gaan crossen. En waar ik normaal gesproken pas één week voor mijn eerste crosswedstrijd op de crossfiets stapte, ben ik nu al veel eerder met de cross specifieke trainingen gestart, om zo ook beter aan de techniek te kunnen schaven. Daarnaast is het lopen ook van belang bij het veldrijden en ben ik ook gestart met het volgen van loop specifieke trainingen. Ik merkte dat mijn looptechniek nog wel wat verbeterd kon worden en wilde dat op deze manier aanpakken.”

“Het wordt wel een aparte wedstrijd tegen de meiden die nu wekelijks een crosswedstrijd rijden”

Het idee van meer veldritten rijden kon al snel de prullenbak in. Die werden namelijk niet georganiseerd. “Door corona verliep alles wat anders deze winter. Het NK veldrijden stond nog wel op de planning, maar als het alsnog doorgaat is het NK dan waarschijnlijk de enige crosswedstrijd die ik kan rijden. Ik heb normaal eerst wat wedstrijdhardheid nodig voor ik het goede crossgevoel weer te pakken heb. Dat wordt dus wel een aparte wedstrijd tegen de meiden die nu wekelijks een crosswedstrijd rijden. Maar het is in ieder geval beter dan niets!”

(Tekst gaat verder onder de foto)

‘Kan veel leren van het team’
Wegwielrennen, mountainbiken, strandracen en veldrijden. Tessa doet het dus allemaal. “Ik geloof er erg in dat je vanuit alle disciplines altijd iets kunt leren”, zegt ze daarover.” Zelf heb ik nu een aantal keer getraind met het team en de Rothaus Bike Giro en Hondsrug classic gereden. Op het technische vlak kan ik heel erg veel leren van de rijders van het team. Als ik zie hoe zij de fiets onder controle hebben is dat enorm mooi om te zien. Als ze bijvoorbeeld een afdaling ingaan met veel bochten en hoe ze dan met hun hele lichaam de fiets sturen, dan kan ik daar nog veel van leren.”

“Als ik zie hoe zij de fiets onder controle hebben is dat enorm mooi om te zien”

Dat wat ze dus op de crossfiets en mountainbike bij het Giant Liv Benelux Off-road Team leert, neemt Tessa ook weer mee naar die andere liefde, het strandracen. “Bij een strandrace heb je ook wel eens dat je net een randje op moet springen, of zoals bij Egmond-Pier-Egmond dat je een hooibaal over moet of zoals bij het EK in Duinkerke dat je een stukje single track hebt. Als deze dingen bij mij allemaal net even makkelijker gaan, kan ik daar veel energie mee besparen en net dat stukje voorsprong pakken.”

Basis leggen
Met een heel positief gevoel kijkt Tessa dan ook vooruit. “Voor ik definitief bij het team kwam, was ik al erg blij dat ik als gastrenster kon aansluiten om mee te gaan naar de Rothaus Bike Giro. Voor de elite rensters waren in Nederland bijna alle nationale KNWU wegwedstrijden afgelast door de corona. Op deze manier kon ik toch nog een aantal wedstrijden rijden. Hierdoor kon ik een goede basis leggen voor het winterseizoen. Nu hebben we in de winter af een toe een training op de mountainbike op de planning ,waar ik veel kan leren van de techniek van de andere rijders. Daarnaast wil ik in het zomerseizoen een aantal mountainbike marathons gaan rijden om een betere inhoud voor de winter te krijgen en technisch beter te worden.”