Bij de Nederlands kampioenschappen mountainbike in Apeldoorn heeft Sophie von Berswordt-Wallrabe zondag de titel voor zich op weten te eisen bij de belofte vrouwen. Op het lastige parcours was ze, onder warme omstandigheden, veruit de sterkste in de categorie voor rensters onder de 23 jaar. Waar de belofte vrouwen een minuut na de elite vrouwen van start gingen, wist ze op Anne Terpstra na zelfs alle rensters uit die categorie in te halen. In haar debuutjaar bij de beloftes reed Hannah van Boven naar een nette vijfde plaats.

De titelstrijd voor belofte vrouwen was dit jaar nieuw bij de Nederlandse kampioenschappen. Het zorgde er direct ook voor dat de beloftes niet meer tegelijk van start gingen met de elite rensters. “Voor mij was het daardoor één grote inhaalrace”, vertelt Sophie. “Dat was van de ene kant wat lastig, maar van de andere kant werkte het ook wel motiverend. Daardoor wist ik ook al vrij snel in de wedstrijd aansluiting te vinden bij de nummer drie van de elite vrouwen wedstrijd, Annemarie Worst.”

Sophie ging Worst voorbij en wilde meer. Waar Terpstra domineerde bij de elite vrouwen en een flinke voorsprong bij elkaar reed, wilde Sophie ook olympisch kampioene wegwielrennen Anna van der Breggen nog achterhalen. “Het gaf wel een kick, wetende dat ik haar ook nog in kon halen. Dat zorgde er mede voor dat ik ook echt super veel lol had tijdens de wedstrijd. Ook het mooie parcours droeg daar aan bij. Op de technische stukken kon ik best wat winst pakken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Voor Sophie was het haar eerste nationale titel in de cross country. Een mooie nieuwe ervaring dus. “Ik heb ook pas één keer eerder in mijn carrière op het podium gestaan bij een Nederlands kampioenschap. Dat ik dan ook nog win, is heel gaaf! Ik vind het ook echt leuk dat ze de belofte vrouwen een aparte wedstrijd hebben gegeven. Ik hoop dat ze dat volhouden en het zo ook andere meiden inspireert, omdat ze een trui kunnen winnen.”

Weer veel geleerd
Nadat ze in 2017 Nederlands kampioene werd bij de junior vrouwen, reed Hannah nu haar eerste NK als belofte vrouw. “Ik ben best wel tevreden met de uitslag, aangezien ik alles gegeven heb en er niet heel veel meer in had gezeten”, vertelt zij over haar wedstrijd. “Ik kon goed in mijn ritme komen. De aansluiting met het groepje voor me kon ik alleen steeds niet pakken. Dat werd steeds vijf seconden kleiner en dan weer vijf seconden groter, dus het lukte elke keer net niet. Voor mezelf had ik wel gehoopt iets beter te eindigen, maar ik ben wel tevreden met wat er nu uit is gekomen. Ik heb ook hier weer veel geleerd van de dingen die ik gedaan heb. Daar ben ik heel blij mee.”

Bas Peters zesde
Nadat de vrouwen al aan het einde van de ochtend hun wedstrijd reden, duurde het nog even tot de mannen in actie kwamen. Bas Peters ging in de elite mannen categorie van start. Waar Mathieu van der Poel indruk maakte, door na de titels op de weg en in het veld ook ditmaal te winnen, wist Bas tot een knappe zesde plaats te komen. Het was een mooi afsluiter van een mooie dag, waarbij het MijnBAD – LIV/Giant team graag een groot compliment doet aan de organiseerde mountainbikeclub Bar End voor de perfecte organisatie.

Foto’s: Op de foto in het midden Sophie in actie, op de foto onder links Hannah en rechts Sophie na afloop van de wedstrijd.