Na eerder al de Nederlandse titel in de cross country te hebben gewonnen bij de belofte vrouwen, heeft Sophie von Berswordt-Wallrabe zondag haar tweede nationale kampioenschap van het jaar gewonnen. In Gasselte reed ze bij de elite vrouwen naar de winst op het Nederlands kampioenschap marathon. Bij de elite mannen kwamen Bas Peters en Roel Verhoeven na een spannende strijd als vierde en vijfde over de streep. Hannah van Boven won de Hondsrug Classic voor vrouwen.

Waar bij de mannen om de zege gesprint werd, kwam Sophie solo aan bij de finish. “Mijn start was niet zo heel goed en ik miste vrij snel de aansluiting”, kijkt ze terug. “Gelukkig wist ik met Monique vrij snel terug te rijden naar de kopgroep. Doordat ik daarna door het zand kon fietsen, waar de rest moest lopen, kon ik een gat slaan. Daardoor had ik na de eerste lus al een voorsprong.”

Dat bleek nog niet de beslissing, want twee rensters sloten aan. “Alleen Karen Brouwer en Laura van Regenmortel kwamen met me mee. Uiteindelijk heb ik de hele tijd met Laura samen gereden, tot ik op het eind, net voor de laatste lus weer een gat sloeg nadat zij een stuurfout maakte en ik door het zand reed. Toen heb ik die lus volle bak doorgereden en heb ik zo met een voorsprong weten te winnen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Thuiswedstrijd
Thom Bonder reed op het NK een echte thuiswedstrijd. Hij eindigde als twaalfde bij de elite mannen en dat stemde hem niet echt tevreden. “De eerste zestig kilometer voelde ik me aardig sterk”, zo vertelt Thom als hij terugkijkt op de wedstrijd. “Ik reed bij de start als allereerste de lange singletrack op. Helaas viel vrij snel daarna, op een ongelukkige plek, mijn ketting eraf. Hierdoor moest ik dertig renners inhalen om weer voorin te komen.”

‘Overleven naar de finish’
De benen van Thom bleken op dat moment wel goed. “Het lukte me vrij gemakkelijk om die renners weer in te halen, maar het koste me toch ook wel energie. Na zeventig van de honderd kilometer was de tank bij mij helaas helemaal leeg. Ik werd licht in mijn hoofd, kreeg overal kramp en het was overleven naar de finish. Voor mij was dat echt teleurstellend. Roel en Bas wisten bij de kopgroep te blijven, waar gesprint werd om de winst en zij reden naar de vierde en vijfde plaats bij de elite. Zeer knap!”

(Uitslagen onder de foto)

Uitslagen MijnBAD – Liv/Giant bij NK marathon

Elite mannen:
5. Bas Peters
6. Roel Verhoeven
12. Thom Bonder

Elite vrouwen:
1. Sophie von Berswordt – Wallrabe

Belofte mannen:
8. Kelvin Bakx
12. Bart Pennings

Uitslagen MijnBAD – Liv/Giant bij Hondsrug Classic

Vrouwen:
1. Hannah van Boven