Een week geleden interviewden we Thom Bonder op deze website. Dat was de start van een reeks interviews die we met de Giant Liv Benelux Off-road renners doen richting het einde van het jaar. Daarin kijken we terug op 2020. Het mag dan wel een bijzonder seizoen zijn geweest, er vallen ook heel veel positieve dingen uit te halen. Zo namen onze renners verschillende initiatieven om toch op een leuke manier bezig te blijven. In dit tweede gesprek komt Monique Zeldenrust aan het woord. “Ik ben regelmatig van omgeving gaan veranderen in trainingen.”

Met onder meer een knappe solo overwinning in de Hondsrug Classic, kwam Monique tot goede resultaten dit seizoen. “Uiteindelijk is het voor iedereen een lastig jaar geweest, maar qua uitslagen kan ik wel tevreden terugkijken op afgelopen jaar”, zegt ze daar zelf over. En in de tijden dat er niet gekoerst kon worden, zocht ze haar eigen uitdagingen. “Zelf heb ik het leuk proberen te houden door regelmatig van omgeving te veranderen. In het begin was het niet toegestaan om naar het buitenland te gaan, maar binnen Nederland kon dat wel zonder al te veel beperkingen. Door eens in een andere omgeving zoals Groesbeek of Limburg te rijden, waar ook nog eens veel heuvels te vinden zijn, kun je zowel fysiek als mentaal weer eens een andere prikkel aan je lichaam geven.”

“Door eens in een andere omgeving te rijden, kun je zowel fysiek als mentaal weer eens een andere prikkel aan je lichaam geven”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Is er dan ook echt iets wat Monique juist in de afgelopen maanden geleerd heeft? “Eigenlijk iets wat ik al wist, namelijk dat je voldoende rust moet houden, ook als er geen wedstrijden te rijden zijn. Dat is al lang bekend natuurlijk, maar het is toch een valkuil als je graag op de fiets zit zoals ik, haha. Normaal bouw je voor een wedstrijd de nodige rust in om uitgerust aan de start te staan en na de wedstrijd om weer te herstellen van de inspanning. Toen de wedstrijden wegvielen reed ik zeker met het mooie weer op de dagen waarop je normaal wat rustiger aan doet ook de nodige kilometers. Op een gegeven moment merk je dan toch dat het allemaal niet meer zo makkelijk gaat.”

Voordelen
In de wedstrijden stond Monique er echter wel, zo bewezen haar uitslagen. De ervaringen rond corona maakten het alleen toch weer net iets anders. “Het dragen van een mondkapje op het wedstrijdterrein en startvak was eerst wel even vreemd, maar dat wende snel”, vertelt ze. “In sommige gevallen had het ook voordelen. Zo was er tijdens de vierdaagse Rothaus Bike Giro in Duitsland een aparte start per categorie, wat het toch wat overzichtelijker maakt dan wanneer alle categorieën door elkaar starten.”

“Een aparte start voor de vrouwencategorie mag wat mij betreft wel blijven”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het maakte dat de etappes voor de vrouwen nu misschien wel eerlijker verliepen. “In meerdaagse wedstrijden starten de elite vrouwen vaak tegelijk met de elite mannen. Meestal zijn de eerste kilometers ook nog vrij vlak, waardoor het tempo flink de lucht in gaat. Het niveauverschil tussen mannen en vrouwen is natuurlijk best groot, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Daarnaast is het heel lastig te controleren welke andere vrouwen met groepjes mannen meerijden. Ik denk dat het veiliger is en ook eerlijker om vrouwen een eigen start te geven. Van mij mag dat dus wel zo blijven. Gelukkig zijn er in Nederland tijdens de Liv Ladies Cup al wel aparte starts voor vrouwen, dus dat is al een mooi begin.”

“De afwisseling van verschillende mountainbike routes houdt het leuk”

Uitgebreide en vernieuwde mountainbike routes
Inmiddels zit het mountainbikeseizoen erop en heeft het koudere weer zijn intrede gedaan in Nederland. “Normaal gesproken rijd ik in de wintermaanden niet zoveel wedstrijden, maar voornamelijk toertochten die veel bij mij in de regio georganiseerd worden. Deze gebruik ik dan om op een leuke manier mijn uithoudingsvermogen op te bouwen in combinatie met blokjes hogere intensiteit. Er is altijd wel iemand of een groepje in de buurt om even mee te sparren. Helaas zit dat er de komende tijd nog niet in, maar momenteel maak ik veel gebruik van de vaste mountainbike routes. Deze zijn het afgelopen jaar onder meer in de Achterhoek, de gemeente Montferland en Arnhem flink uitgebreid en vernieuwd. Vooral de afwisseling van verschillende routes houdt het leuk.”

Ook het interview met Thom Bonder lezen? Dat kan, als je hier klikt.

Foto top: Irmo Keizer