In een zes uur durende rit, reed Larissa Hartog eind april letterlijk door álle straten van De Lier. Daarmee was ook zij één van de sporters die in het relatieve begin van de coronacrisis haar uitdaging in iets anders dan wedstrijden zocht. Een uitdaging die ze ook nodig had. “De gevolgen van Covid, het wegvallen van trainingen en wedstrijden en het niet meer mogen rijden groepen, hebben er bij mij voor gezorgd dat ik het heel lastig vond om gemotiveerd te blijven”, vertelt ze. “Inmiddels ben ik het plezier en de motivatie aan het terugvinden.”

Als iets wel duidelijk is, dan is het dat de huidige tijd een impact heeft op iedereen. Bas Peters, Monique Zeldenrust en Thom Bonder vertelden eerder al hoe zij 2020 beleefden. Daaruit werd al wel duidelijk dat iedereen anders met dingen omgaat en anders op dingen reageert. En dat is maar goed ook. Wat zou het immers saai worden als we allemaal hetzelfde waren. Larissa moest haar motivatie dus juist terugvinden; “Het rijden van een aantal clubwedstrijden en de techniektrainingen van Mikey in Limburg hebben mij hierbij wel geholpen. De wedstrijdjes waren erg leuk om te doen en hierbij merkte ik ook weer hoe leuk het is om wedstrijden te rijden. De trainingen van Mikey vinden altijd plaats op plekken waar je erg goed en uitdagend kunt afdalen. Dat is iets wat ik echt geweldig vind en mij een energieboost geeft.”

“Dat is iets wat ik echt geweldig vind en mij een energieboost geeft”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Irmo Keizer – Larissa tijdens een techniektraining met Mikey.

Positieve dingen
Qua wedstrijden had Larissa er niet echt geluk mee. Na een periode zonder wedstrijden, werden er weer een aantal georganiseerd, maar daar kon ze helaas niet aan deelnemen. “Mede door fysieke omstandigheden en doordat dat ik tweemaal in quarantaine heb gezeten doordat corona uitbraken bij mij thuis”, vertelt ze daarover. “Hierdoor was het voor mij niet mogelijk om ergens aan de start te kunnen staan.” Ze haalde echter ook positieve dingen uit die tijd; “Ik heb wel gemerkt dat er naast het rijden van wedstrijden nog veel meer leuke dingen zijn om te doen. Zo hecht ik nu veel meer waarde aan leuke en gezellige trainingen en vind ik het erg leuk om op terrein te rijden waar je ook bergaf kunt gaan. Iets wat ik in mijn woonomgeving wel heel erg mis.”

“Terrein waar je ook bergaf kunt gaan mis ik in mijn woonomgeving”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Larissa zocht dan ook de uitdagingen op. “Helemaal in het begin van de coronacrisis heb ik nog een aantal alternatieve uitdagingen bedacht, die een alternatief boden voor de wedstrijden. Zoals bijvoorbeeld het rijden van alle straten van mijn dorp in één ritje (video) en het rijden van wat langere ritten dan normaal. In de afgelopen weken heeft de studentenvereniging waarbij ik aangesloten zit leuke uitdagingen uitgezet in de vorm van Strava-segmenten, zowel op de racefiets als op de mountainbike. Ondanks dat ik mijn ritten niet meer upload op Strava, vind ik het wel leuk om aan deze segmentwedstrijden deel te nemen. Je merkt onder de leden echt dat er onderlinge competitie ontstaat.”

Disciplines combineren
Het zorgt ervoor dat Larissa ook weer vooruit kan kijken. “Al zullen er de komende maanden nog geen wedstrijden zijn en het daarmee niet veel anders zijn. Wel is het mijn plan om weer meer uren op de fiets te maken en hier ook meer plezier in te vinden dan ik de afgelopen maanden had. Als dit laatste lukt dan is mijn winter geslaagd. Dat is voor mij ook zeker een doel in 2021. Dan wil ik verschillende disciplines gaan combineren en van alles wat doen. Hierbij gaat het voornamelijk om het uitkomen in de XCO, marathon en enduro.”