Met een achtste plaats als resultaat, heeft Sophie von Berswordt-Wallrabe zich zondag uitstekend laten zien bij de Europese kampioenschappen mountainbike in Graz. Op Oostenrijks grondgebied voldeed ze daarmee aan de WK kwalificatie-eis en behaalde ze de door haarzelf gehoopte top tien klassering. “Dit was pas de eerste keer dat ik in het oranje reed en het was heel gaaf om daarin te mogen starten. Zeker als je dan een goede wedstrijd rijdt. Ik ben heel blij met wat ik vandaag heb laten zien.”

Gemakkelijk was het allemaal zeker niet in Graz. “Het was ontzettend warm, ik hoorde zelfs boven de 35 graden”, kijkt ze terug op de wedstrijd. “Ik heb dan ook super veel moeten koelen, maar eigenlijk had je het direct weer heet. Het parcours was daarnaast ook zeker niet makkelijk, wat het een loodzware wedstrijd maakte. Er zaten mooie lastige steile klimmen in, maar ook technische afdalingen en veel wortels en stenen. Daar kwam bij dat het met de verkenning allemaal nog nat was, maar het parcours door de warmte juist helemaal was opgedroogd tijdens de wedstrijd.”

Waar de Zwitserse Sina Frei naar de zege reed, zat Sophie ook direct goed in de wedstrijd. “Ik mocht op rij twee starten, was gelijk goed mee en had een heel goede start. Op de lange steile startklim wilde ik me echter ook niet opblazen, dus ik probeerde een goed ritme te rijden en dat vol te houden. Zo reed ik rond plek elf, waarna ik eerst wat meiden in kon halen, maar ook even nog iets terug werd geslagen. Ik zag onderweg vervolgens één meisje uitstappen en een ander had materiaalpech, waardoor ik uiteindelijk als achtste binnenkwam.”

Bevestiging van goede vorm
Na de Nederlandse titel bij de beloftes, was er nu dus een mooie achtste plek op de EK in dezelfde leeftijdscategorie. “Dat is een mooie bevestiging van de goede vorm die ik op het moment heb”, aldus Sophie. “Met het oog op de toekomst valt er natuurlijk zeker nog wat te verbeteren, maar dit is waar ik op dit moment sta. Ik heb alles eruitgehaald wat erin zat en ik denk dat ik heel tevreden mag zijn met de wedstrijd die ik hier gereden heb.”

Niet eerder reed Sophie een internationaal kampioenschap en dus was het extra genieten. “Ik werkte toe naar een mooi resultaat en dat is gelukt. Daarbij was het heel gaaf om veel aanmoedigingen van mensen langs de kant te krijgen. Er stonden veel Nederlanders langs het parcours. Ergens in Oostenrijk je naam horen als je langs fietst, is echt leuk.” En nu dus op naar de WK? Sophie: “Ik heb inderdaad aan de eis voldaan, maar uiteindelijk moet de bondscoach een beslissing maken. De EK was een subdoel, de WK het hoofddoel. Dat weet de bondscoach ook. Ik hoop dat ik naar de WK mag. Het zou jammer zijn als dat niet zo is.”

Korte vakantie
Eerst neemt Sophie echter even wat gas terug. “Ik heb nu even vakantie, waarbij ik met mijn ouders naar Trentino ga. Daar ga ik eerst even rust houden, hoewel dat nog wel lastig zal worden, want ik houd teveel van fietsen. Na een rustweek ga ik weer wat mooie duurtrainingen maken in de bergen. Vervolgens richt ik me op de World Cup in La Bresse. In aanloop daarnaartoe zal ik op 19 augustus in Kluisbergen ook nog het Benelux kampioenschap rijden.”

Foto: Irmo Keizer