Het verschil was minimum, maar wie het ook had gehaald, de winst was sowieso naar een Giant Liv Benelux Off-road Team renster gegaan. Dat is het verhaal van de Hondsrug Classic. Die werd zondag verreden en namens ons team wisten Tessa Neefjes en Rosa van Doorn als eerste en tweede te eindigen. In de marathon wisten ze onderweg alle concurrentes van zich af te schudden, waarna ze samen mochten sprinten om de zege. Larissa Hartog werd ook nog vierde, terwijl Gerben Mos derde was bij de mannen.

“We hadden wat te verdedigen, want Monique was de laatste winnares”, kijkt Tessa terug. “We stonden met vier rensters aan de start en gelukkig is dat verdedigen gelukt. Het was een mooi snel rondje en het lag er droog bij, waardoor het ook snel werd. Bij twee meertjes lag zand en was het best mul. Daar kon je wel het verschil maken. Je moest er ook best wel stukjes lopen en op delen ging het omhoog. Dus het was best pittig op het strand en daar ging het dan ook uit elkaar. Al snel waren we met vijf meiden over en vrij rap daarna was ik alleen met Rosa. Wij waren best aan elkaar gewaagd, dus het was heel spannend. Op het eind was het een heel lange sprint. Daarin was het heel close, een banddikte. Ik won en Rosa werd tweede, dus het was leuk samen op het podium.”

Paar centimeter
Rosa beleefde de wedstrijd op een zelfde soort manier. “Bij de start zat ik goed voorin, waardoor ik als eerste het strand op reed”, zo vertelt ze. “Het is altijd even wennen om op los zand te rijden. Veel vaart maken en niet teveel sturen is erg belangrijk. We moesten een aantal keer het strand op en af, waarbij ik een zo groot mogelijk gat wilde slaan. Dit lukte aardig en na een paar minuten sloot teamgenote Tessa bij mij aan. Samen hadden we een mooie groep en liep onze voorsprong uit. Na een paar technische stukken reden we met z’n tweeën verder en werd de wedstrijd pas echt spannend. Ook kregen wij van de zijlijn te horen dat Rozanne Slik, de nummer drie, weer op ons inliep en daardoor moesten we meer samenwerken. Uiteindelijk kwam het aan op de eindsprint. Tessa kan erg goed sprinten en ik besloot om de sprint vroeg in te zetten. De spannende strijd eindigde in een tweede plaats voor mij, op een paar centimeter.”

Derde bij de mannen
In de wedstrijd voor de mannen bleven er vooraan meer renners over, die nog tot diep in de finale konden strijden om de winst. Toch werden de eerste verschillen ook daar al vroeg gemaakt. “Na tien kilometer was ik mee in een kopgroep van vier renners”, vertelt Gerben. “We moesten flink gas blijven geven om weg te blijven. De voorsprong was denk ik steeds een seconde of dertig. Met nog twintig kilometer te gaan moest ik lossen uit de kopgroep, maar ik bleef lang op vijftien seconden hangen. Jasper Ockeloen viel uit de kopgroep, dus reed ik op de derde pek en heb dat vol kunnen houden.” De winst in de Hondsrug Classic ging naar Tim Smeenge.

Foto’s: Patrick van der Veen