Met een overwinning en een tweede plaats was het afgelopen weekend een goede voor Larissa Hartog. Toch was het er ook één met twee gezichten, want de zilveren medaille die ze veroverde bij de NK eliminator had ze graag als een gouden plak gezien. Het werd vrijdagavond echter de tweede plek in Spaarnwoude. Twee dagen later wist ze bij de 3 Nations Cup op dezelfde locatie wel de overwinning te pakken. In beide wedstrijden was er een vierde plaats voor Hannah van Boven.

“Ik had heel veel zin om weer deel te nemen aan een XCE wedstrijd”, kijkt Larissa terug op de eliminator race. “Voor mij is de laatste keer alweer twee jaar terug, dus ik was erg benieuwd hoe het zou gaan. De dag verliep helaas heel raar door allemaal plotselinge wijzigingen en aparte voorvallen. Doordat de jury de officiële regels niet aanhield, werd het een bijzonder NK. Daarbij wisten Hannah en ik ons wel gemakkelijk voor de finale te plaatsen. Daarin hadden we allebei zin om te knallen voor de mooie rood-wit-blauwe trui.”

Die trui kwam er niet. “”Helaas liep het allemaal niet soepeltjes. Hannah kwam ten val door een andere renster en ik werd door diezelfde renster opgehouden op een single track pad. Hierdoor kreeg een andere renster een grote voorsprong cadeau. De drie minuten die deze wedstrijd duurde was te kort om het gat te dichten naar deze renster. Een zilveren medaille voor mij dus.”

Winst in 3 Nations Cup
Waar bij het NK eliminator nog één uitslag werd opgemaakt met alle vrouwen 15+, werd bij de 3 Nations Cup wedstrijd wel gewoon in de standaard categorieën gereden. Daarin won Larissa dus bij de junior vrouwen en werd Hannah vierde bij de elite vrouwen. “Op voorhand beloofde het een zware wedstrijd te worden, want het was erg warm”, vertelt Larissa. “We reden een wedstrijd over vijf rondes, over een ronde met wat hoogtemeters en een leuke afdaling over het bikepark.”

Larissa pakte direct de koppositie. “In de eerste ronde kon ik meteen wat voorsprong pakken op de andere meiden. Tegen het einde van de tweede ronde en in de derde ronde bleek dat ik niet genoeg gekoeld had, waardoor ik wat hoofdpijn kreeg. Ik zakte wat terug en had even moeite met het tempo. De achtervolgers kwamen weer erg dichtbij. Hierna ben ik direct goed gaan koelen, waardoor het gevoel (hoofdpijn) weg ging en ik weer mijn voorsprong kon uitbouwen. Na een lange wedstrijd van negentig minuten kon ik met de winst en een dikke voorsprong over de streep rijden!”