Na twee dagen in de Algarve Bike Challenge heeft Thom Bonder samen met Tim Smeenge twee mooie resultaten neer weten te zetten. Vrijdagavond eindigden ze als tiende in de 2,5 kilometer lange proloog. Zaterdag ging het nog een stuk beter. Het gelegenheidsduo finishte als derde in de langste etappe van de drie dagen, een rit over 88 kilometer met 2050 hoogtemeters. “Hopelijk heeft Tim morgen vanaf de start de benen waarmee hij vandaag eindigde en blijven die van mij hetzelfde. Dan kan het een mooie dag worden.”

De proloog was meer op het lijf van Thom geschreven, zo bleek. “Tim bleek niet explosief genoeg voor dat werk en had moeite om me bij te houden”, kijkt hij terug. “In de eerste etappe kwam er vandaag na vijftien kilometer een heel steile klim. Daar begonnen we met een kopgroep van zes teams aan. Tim gaf daarvoor al aan dat hij het zwaar had. Ik kwam samen met het duo van de leiderstrui als enige boven.”

Thom keek het even aan. “Ik bleef even bij de leiders, in de hoop dat ze van achteren wel weer zouden aansluiten. Helaas werd het gat alleen maar groter. Toen het meer dan dertig seconden was ben ik maar gaan wachten. Tim had het erg zwaar. Op het einde kwam hij er echter door en toen konden we weer teams oppakken. Dat is dus ook de hoop voor morgen.”