Bij de Nederlandse kampioenschappen veldrijden in Huijbergen hebben de MijnBAD – Liv/Giant zich goed laten zien. Kelvin Bakx, Susanne Meistrok, Hannah van Boven en Larissa Hartog, die na dit NK officieel zal toetreden tot het team, reden allen naar een top-10 klassering. De junior vrouwen en belofte vrouwen waren als eerste aan de beurt. Larissa finishte in die eerste categorie als zesde, Susanne en Hannah bij de beloftes als zevende en tiende. Kelvin werd in zijn eerste NK bij de elite negende.

Voor Hannah was de tiende plaats een mooie verbetering van zichzelf. Ze deed ook de voorgaande twee NK’s mee en werd toen beide keren dertiende. “In de Kasteelcross Vorden ging het vrij goed en dus besloot ik ook ditmaal met het NK mee te doen”, vertelt ze. “Deze crossen zijn voor mij goed om in mijn ritme te blijven. Ik reed vandaag een goede wedstrijd. Nadat ik als laatste werd opgeroepen, kon ik bij het renner vier plekken pakken en daarna goed mijn tempo houden. Ik vond het echt een uitdaging om vanaf achteren te starten.”

Susanne had een wat betere startpositie, maar kreeg onderweg te kampen met pech, op het parcours waar veel modder lag. De omstandigheden waren er dus zwaar. “De eerste anderhalve ronde reed ik goed”, aldus Susanne. “Daarna had ik last van materiaalpech, waardoor ik wat plekken verloor. Gelukkig kon ik wel weer wat meiden inhalen, waardoor ik nog als zevende finishte bij de belofte vrouwen.”

‘Een rondje dat mij niet ligt’
In dezelfde wedstrijd reed Larissa dus ook, maar er werden twee verschillende uitslagen opgemaakt. Daarbij werd Larissa zesde bij de junior vrouwen. “Het was een hele zware ronde met drie steile loopstukken omhoog”, neemt ze ons mee in de details van het parcours. “Het was een rondje dat mij niet ligt. De afdalingen, een zandafdaling en één met een drop, waren wel erg leuk. Ik mocht vandaag ongeveer als 25e opstellen en ik had daarmee niet een hele goede startpositie. Mijn start was daarentegen wel goed en ik had al snel wat plekken goed gemaakt.”

Toch moest Larissa vervolgens ook weer wat rensters voor laten gaan. “In de eerste klim vlak na de start werd ik door een andere renster tegengehouden, waardoor ik weer wat plekken verloor en mijn weg weer wat van achteren moest vervolgen. De eerste drie rondes kon ik steeds ietsjes verder naar voren rijden en de loopstukken gingen in deze rondes goed, maar helaas waren de laatste twee rondes er wat teveel. Mijn benen liepen steeds vol op de loopstukken en op dit rondje kon je nergens rusten. Zo verloor ik een aantal plekken en werd ik uiteindelijk zesde junior. Voor mij is dat niet slecht op een ronden die me totaal niet ligt, dus op zich ben ik tevreden, al had ik wel gehoopt op de top-5.”

‘Niet forceren’
De laatste die aan het werk moest was Kelvin. Na zijn tweede plaats vorig jaar bij de beloften, reed hij nu bij de elite. “Vooraf had ik een top-8 klassering in mijn hoofd”, vertelt Kelvin. “De eerste ronden kwam ik niet zo best door, maar ik heb het koppie daarna niet laten hangen. Na een half uur koers lag ik op een negende plaats.”

Daarmee zat Kelvin dus toch nog goed op schema. “De top-8 was dichtbij, maar ik kon mezelf ook niet teveel forceren. Had ik dat wel gedaan, dan was ik uiteindelijk helemaal stilgevallen.” Dat was ook het risico op het loodzware parcours in Huijbergen. “Uiteindelijk finishte ik op de negende plaats. Als ik kijk welke renners hier aan de start stonden, dan ben ik daar tevreden mee.”