Het is Gerben zondag gelukt om de Dutch Masters of MTB te winnen. Die 200 kilometer lange marathon door Overijssel liep uit op een heroïsche editie. Door de zware regenval, zowel voorafgaand als onderweg, was het parcours op sommige stukken bijna onbegaanbaar en de omstandigheden waren een aanslag op het materiaal. Waar veel deelnemers de marathon daardoor moesten verlaten, reed Gerben solo naar de zege. Bij de duo’s greep Thom Bonder de winst, samen met gelegenheidsteamgenoot Anne-Mark van der Vlag. Bas Peter en Rosa van Doorn kregen met pech te kampen.

“Na 80 kilometer waren we met vijf man”, kijkt Gerben terug op de slopende monster marathon. “Dat waren Bas, Roel Verhoeven, Tom Veelers, Daan Switter en ikzelf. Een paar kilometer eerder was Joey van Rhee gelost. Na 100 kilometer reden Roel en ik weg, waarna drie kilometer later Daan weer aan wist te sluiten. Na 110 kilometer lukte het me vervolgens om alleen weg te rijden.” Daarbij slaagde Gerben erin om zijn voorsprong steeds verder uit te breiden.

Na 140 kilometer was die voorsprong al opgelopen tot vier minuten. “Toen kreeg ik ook te horen dat het parcours werd ingekort. Dat werd een beetje chaos, omdat ik steeds eerder bij een afslag was dan de voorrijder die de route uitzetten. Uiteindelijk is dat allemaal goed gegaan, maar wat een dag was het. We hebben de hele dag regen gehad, alles stond vol met water en op de lange zandpaden zakte je er soms bijna tot de assen in. Na 120 kilometer had ik dan ook geen remmen meer.”

Thom Bonder (links) en Anne-Mark van der Vlag

Foto’s: organisatie Dutch Masters of MTB