Dat Gerben Mos het afgelopen jaar niet stil heeft gezeten, dat zal weinig van de mountainbikevolgers zijn ontgaan. Hij reed nog meerdere wedstrijden, maar viel bovenal ook op door de lange tocht die hij door Drenthe maakte. Eind mei deed Gerben in één dag in een 350 kilometer lange tocht alle Drentse hunebedden aan. Hij haalde er 5500 euro mee op voor het goed doel. En dat was zeker niet het enige dat 2020 voor Gerben bijzonder maakte. “Ik heb wel gemerkt hoe leuk ik wedstrijden vind en dat ik daar ook beter van word.”

Toen hij zich in april van dit jaar bij het Giant Liv Benelux Off-road Team voegde, had Gerben al wat bijzondere maanden achter de rug. “Het jaar begon voor mij moeilijk”, kijkt hij terug. “Na een zware Drenthe 200 was ik in januari daar nog niet van hersteld. Dat kwam mede door het verbouwen van de badkamer thuis, drukte op het werk en wel mijn trainingen blijven doen. Ik kreeg ook nog een blessure en dat was niet prettig. Het enige pluspunt was dat ik in februari nog een mooie etappekoers reed in Zuid Afrika, de Tankwa Trek. Door Covid-19 heb ik de maand maart vervolgens rust genomen, waarna ik weer rustig mijn trainingen ben gaan oppakken. Niet omdat het moest, maar omdat ik fietsen echt leuk vind.”

“Niet omdat het moest, maar omdat ik fietsen echt leuk vind”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Gerben reed in Giant tenue al de Tankwa Trek in februari.

Het wedstrijden rijden zat er vervolgens niet in en dus kwam er een ander idee naar voren. “Omdat ik toch een doel voor ogen nodig heb om mijn trainingen te doen, kwam ik met het idee om een voor mij heel lange rit op de mountainbike te maken, de Hunebed 350. Een rit die bij velen nog niet bekend was, maar dat is een tocht door Drenthe en daarmee ga je alle hunebedden langs, waaronder ook nog één in Groningen. In totaal 52 hunebedden en 350 kilometer off-road. Ik had het ver vooruit geschoven zodat ik acht weken de tijd had om goed voorbereid te zijn. Ik wou daarmee laten zien hoe mooi Drenthe is, kwam met het idee om de Kankerstichting erbij te betrekken en daarmee media aandacht creëren. Dat lukte, wat ik niet had verwacht en het was een hele mooie dag!”

“Ik wou laten zien hoe mooi Drenthe is”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: By Anouk Boonstra – Gerben na afloop van de Hunebed 350.

Rust pakken
Vervolgens kon er weer vooruit gekeken worden. “In augustus mochten we weer wedstrijden rijden en de laatste reed ik begin oktober in Gieten. Al met al was het wel een heel raar jaar, waarbij ik vooral merkte dat ik het wedstrijden rijden heel leuk vind en ik daar ook beter van word. Met de wedstrijden die we reden waren er nu strengere regels, maar ik vond ik het best meevallen en de wedstrijden die ik reed waren zeer goed georganiseerd. Als dat in 2021 ook zo moet, heb ik daar helemaal geen problemen mee. Wat ik dit jaar wel geleerd heb is dat rust pakken echt heel belangrijk is. Door volledig werkzaam te zijn bij Giant store Arnt, lukt het niet om alles te willen doen. Af en toe een training overslaan is niet zo erg.”

“Als de wedstrijden in 2021 weer op dezelfde manier georganiseerd moeten worden, heb ik daar helemaal geen problemen mee”

NK podium
Zelf kreeg Gerben overigens ook nog met corona te maken. “Ik had halverwege oktober milde klachten, maar het was lang geleden dat ik tien dagen op de bank of bed heb gelegen en niks kon doen. Daarna moest ik het echt rustig oppakken, want nog steeds heb ik een hogere hartslag dan normaal.” De blik is echter alweer vooruit; Op dit moment bouw ik mijn trainingen op met de hoop dat we in januari weer wat wedstrijdjes kunnen rijden en vanaf maart weer een wedstrijdseizoen kunnen rijden. Dan hoop ik te strijden voor het podium en hopelijk toch een keer weer op het hoogste schavot te mogen staan! Het mooiste zou het dan toch zijn om op het NK podium te komen.”

Eerder keken we ook al met Thom Bonder, Monique Zeldenrust, Bas Peters en Larissa Hartog terug op 2020. Klik op hun namen om die interviews te lezen.