Een maand geleden sloot Rosa van Doorn aan bij het Giant Liv Benelux Offroad Team. De 19-jarige mountainbikester is net als de andere renners als ambassadeur verbonden aan een Giant Store. In haar geval Giant Store ’s-Heerenberg. Maar wat houdt dat ambassadeurschap nu eigenlijk in en wat kunnen we nog van Rosa verwachten? Zij en winkeleigenaar Arnold Roelofs vertellen er over. “We fietsen samen en ik help bij het organiseren van evenementen, maar ik kom ook regelmatig koffie drinken in de winkel. Dat vind ik hartstikke gezellig.”

Als mountainbikester is Rosa nog een vrij onbeschreven blad. Ze rijdt nog maar een aantal jaren wedstrijden. “Toen ik vijftien was ben ik begonnen met strandracen”, kijkt ze terug. “Dat kwam door mijn vader, die altijd al fietste. Het is een beetje het standaard verhaal, zoals ik met de sport in aanraking kwam. Op die leeftijd reed ik bij de basisleden, tussen de volwassen vrouwen. En in die categorie won ik ook het Europees kampioenschap.”

Opgegroeid in het westen van het land, in Opperdoes, trok de familie Van Doorn in 2018 naar ’s-Heerenberg. “Voor mijn ouders maakte het eigenlijk niet uit waar we wonen, maar de omgeving hier vinden we erg mooi, met het glooiende gebied. We zochten eigenlijk wel een plek met wat meer bos en heuvels.” Zonder een strand in de buurt, bleef de passie voor het fietsen er ook. Zo kwam Rosa ook met de lokale Giant Store in contact.

“Het was eigenlijk Rosa’s moeder waardoor het balletje eerst is gaan rollen”, vertelt Arnold Roelofs. Samen met zijn vrouw Georgette is hij eigenaar van de winkel. “Ze woonden hier nog niet zo lang en zij kwam in de winkel voor een reparatie aan haar fiets. Daarbij vertelde ze enthousiast over haar dochter, die graag wilde fietsen en altijd strandraces had gedaan. En ook dat het erg goed ging en ze iets zocht om zich in de regio te ontplooien. Dat soort aanvragen krijgen we heel vaak, maar ik zeg nooit direct nee, en heb haar gezegd eens met Rosa langs te komen. Een gesprek kun je altijd voeren.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Rosa van Doorn voor de Giant Store ‘s-Heerenberg

Zo geschiedde. Arnold: “Wat mij direct opviel is dat Rosa helemaal begint te stralen als je met haar over fietsen begint. Ze heeft er dus echt wat mee. Daarop hebben we gezegd; we gaan het gewoon proberen. Ze is toen opgenomen in het standaard ambassadeurschap. Dat wilde zeggen dat ze met clinics meedeed, oefeningen aan mensen uitlegde en dan zouden we wel kijken waar het zou eindigen.” Daarbij leerde Rosa ook al snel het Giant Liv Benelux Offroad Team kennen. “Ik heb toen al snel aan een LIV-evenement meegedaan, waarbij ik met Jan en Monique in contact ben gekomen.”

De winkel ’s-Heerenberg begon in 2009 als een zaak onder de vlag van Goossens. “Maar door de winkelruimte konden wij niet helemaal in die filosofie meegaan”, legt Arnold uit. “Daar hebben ze gewoon veel meer merken. Giant was op dat moment begonnen met een pilot met het idee om winkels te openen met alleen maar Giant erin. Dat sprak ons wel aan en wij zijn daar direct in meegegaan. Wij zaten bij de eerste vijf Giant Store’s. Uiteindelijk is dat een heel goede keus geweest.”

Ambassadeurs
“Om hier in ’s-Heerenberg wat naamsbekendheid te krijgen, zijn we heel actief geweest met clinics geven en dan met name het mountainbiken. Dat was eerst onder het mom van Fietsfit van de NTFU. Op een gegeven moment werden we daar heel erg in beperkt, door regels vanuit de organisatie en zijn we hetzelfde door gaan doen, maar dan met eigen ideeën en dingen die wij van toegevoegde waarde vonden. Vanuit daar zijn ook ambassadeurs ontstaan. Het ambassadeurschap van Giant is er nu een jaar of vijf a zes.”

Voor Giant Store ’s-Heerenberg is Rosa dus zo’n ambassadeur. “Dat ben ik nu sinds januari 2019”, vertelt ze. “Als ambassadeur organiseer je evenementen en ben je het gezicht ervan. Daarnaast ben ik op social media actief en laat ik daar dingen zien die ik voor de winkel en LIV doe. Maar we fietsen bijvoorbeeld ook op zondag met een standaard groepje. Dan gaan we lekker bijkletsen en het bos in. Arnold rijdt zelf ook vaak mee.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Voor de winkel is het ambassadeurschap zeker belangrijk. “Het is voor ons absoluut een toegevoegde waarde”, beaamt Arnold. “De ambassadeurs zijn een verlengstuk, een reclamezuil voor onze winkel. Als ze iets op social media doen, komt daar als het om fietsen gaat ook Liv, Giant of de Store in naar voren.” Omgekeerd werkt het ook mooi, voor een renster als Rosa. “Het bleek wel dat ze veel ambitie had marathons te rijden en het ook goed deed. Dus hebben we binnen het platform van Giant gekeken wat de mogelijkheden waren om Rosa zich verder te laten ontwikkelen. Dat ze nu ook voor het team uitkomt is het resultaat.”

Verder ontwikkelen
Met die ambitie van Rosa zit het ook wel goed. Ze wil zichzelf graag verder ontdekken. “Ik doe nu voornamelijk de marathons, maar ik wil graag kijken wat me ligt en zal ook in de XC en eliminator gaan rijden.” En ook in haar eigen woonplaats is er nog een interessant evenement. “De Montferland Marathon heb ik nu twee keer gereden. Dat is nu toch mijn eigen omgeving, maar ondanks dat fiets ik er alsnog op heel veel plekken waar ik nog nooit eerder ben gekomen. Dat is prachtig en handig voor mij om de regio beter te leren kennen.”

En waar het dan uiteindelijk toe moet gaan leiden? “Ik wil graag op internationaal gebied mee gaan komen in de toekomst. Bij het Giant Liv Benelux Offroad Team hoop ik heel erg van anderen te kunnen leren. Ik denk dat je elkaar ook sterker kunt maken. Niet alleen op het gebied van fietsen, maar ook bijvoorbeeld op mentaal gebied, voeding en dat soort dingen. Er komt veel meer bij kijken dan alleen maar trappen. Dat vind ik heel erg leuk aan deze nieuwe stap.”

Foto boven: v.l.n.r. Georgette Roelofs, Arnold Roelofs, Rosa van Doorn en een nieuwsgierig meekijkende Charlie.