Toen Rosa van Doorn in 2001 net geboren was, haalde Bas Peters in Groesbeek zijn eerste NK medaille binnen bij de elite mannen. Zondag stonden ze, als teamgenoten van het Giant Liv Benelux Off-road Team, allebei op het podium bij de Nederlandse kampioenschappen. In ‘zijn’ Sittard wist Bas het brons te grijpen bij de elite mannen, Rosa reed naar dezelfde kleur medaille in de belofte vrouwen wedstrijd. “Ik ben er erg blij mee”, aldus Bas.

Milan Vader werd op het Watersely park Nederlands kampioen bij de elite mannen, voor David Nordemann. “Ik was er vooraf al vanuit gegaan dat de eerste twee plekken normaal gesproken voor hen zouden zijn”, kijkt Bas realistisch terug. “Voor de derde plek kon het een mooie strijd worden tussen een aantal renners. Dit was met een na de start ook al wel duidelijk en ik ben dan ook vol voor die derde plek gegaan.”

Waar de twee eerste renners elkaar bevochten, was de wedstrijd daarachter eerst spannend, maar liet Bas zijn sterke benen ook al snel zien. “Ik voelde dat ik goed mee kon komen. In de derde ronde heb ik een versnelling geplaatst en dat was meteen de goede, want ik reed alleen weg. Daarna kon ik goed een mooi hoog tempo blijven rijden, tot en met de laatste ronde. Dat resulteerde in een mooie derde plek. Erg leuk dat het 20 jaar na mijn eerste medaille in Sittard nog steeds lukt.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ook Rosa kon na afloop op een flinke glimlach op haar gezicht tonen. “Voor mij was de tweede keer dat ik deel heb genomen aan het NK XCO in Watersley”, vertelt ze. “Dit jaar heb ik specifieker getraind richting het NK om het doel, een podiumplaats bij de belofte, te behalen. Ik heb meerdere keren het parcours verkend en veel trainingen gebaseerd op de wedstrijd. De start ging razendsnel een startklim op, waarna ik als vijfde de rockgarden af reed. Al gauw merkte ik dat ik mijn eigen tempo moest rijden en na de eerste ronde lag op de derde plaats. In de verzorgingsplaats riep ik naar mijn vader; ‘het gaat best lekker’. De andere verzorgers bij de technical zone moesten hard lachen om mijn opmerking.”

Vijftien seconden
Terwijl Puck Pieterse afstand nam en naar de zege reed, had Rosa nog alle kans op een medaille, ook op het zilver. “Hannah van Boven, oud renster van het Giant Liv Benelux Off-road Team, reed een sterke race en was continu in mijn zicht. Het gat van vijftien seconden bleef alle rondes ongeveer gelijk. Soms liep ik op haar in, maar door een paar kleine foutjes op de steile klimmen van Watersley liep ze weer uit. De laatste ronde heb ik geprobeerd om de battle aan te gaan, maar helaas lukte dit niet en kwam ik op veertien seconden achter haar over de finish. Met een glimlach behaalde ik een derde plaats op het NK. Ik heb onwijs veel geleerd van de afgelopen tijd en kijk heel erg uit naar de volgende XCO wedstrijden.”