Het was een druk weekend voor Larissa Hartog. Ze reed namelijk twee wedstrijden. Daarbij was die van zaterdag er niet zomaar één. In Zoetermeer ging Larissa zaterdag namelijk van start op de eerste editie van de NK E-mountainbike. Met succes, want ze wist met de winst aan de haal te gaan. Een dag later mocht ze op dezelfde locatie nogmaals in actie komen. Ditmaal in de 3 Nations Cup wedstrijd. Daarin werd Larissa tweede. Over haar weekend schreef ze onderstaand verslag:

“In het buitenland zie je het alleen maar: elektrische mountainbikes. Ook in Nederland kom je ze steeds meer tegen en vandaar dat er op zaterdag voor het allereerst een NK E-mountainbike in Zoetermeer werd georganiseerd. Ik had nog nooit op een E-mountainbike gereden, zoals veel andere deelnemers, maar het leek me wel hartstikke leuk om het eens te proberen. Met dank aan Jan konden Max van Boven en ik hier op een e-mtb van Giant van start gaan.

Een paar uur voor de start reden we voor het eerst op de e-mtb en het was behoorlijk wennen! De klimmen zijn veel makkelijker en sneller te overwinnen dan op een normale mountainbike en ook naar beneden neem je veel snelheid mee door het extra gewicht van de fiets (20kg). Het lastige op zo’n fiets zijn de technische bochtpassages in bijvoorbeeld de beklimmingen. Hier moet je goed spelen met de kracht van de motor, anders gaat je fiets alle kanten op, behalve de goede. Het wedstrijd E-mountainbiken heeft wel een aantal regels. Zo mag de motor maximaal 250 watt leveren en moet de ondersteuning begrensd zijn tot 25 kilometer per uur. Hier worden de fietsen ook op gecontroleerd.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Je zou denken dat E-mountainbiken helemaal niet zwaar is door de motor, maar ik heb het tegendeel wel ondervonden tijdens de wedstrijd. Ik behaalde namelijk dezelfde hartslagwaardes als tijdens een normale mountainbike wedstrijd (xco), omdat je ook steeds zelf hard bij trapt (boven de 25 km/uur is de ondersteuning volledig weg) en ook constant goed gefocust moet zijn (de snelheden zijn hoger, dus je vliegt ook sneller de bocht uit als je niet oplet).

Samen met de mannen vertrokken we voor één uur wedstrijd (voor de mannen NK, voor de vrouwen niet..). De snelheid lag hoog en de verschillen werden overduidelijk op de technische stukken gemaakt. Al snel kon ik de eerste positie bij de dames pakken en deze heb ik niet meer weggeven. Het was gewoon een uur genieten met een grote glimlach op mijn gezicht, want het was echt super gaaf! Uiteindelijk was ik een eerste plek en een hele leuke ervaring rijker. Ik zou het iedereen aanraden om eens een ritje op de e-mountainbike te maken!

3 Nations Cup Zoetermeer
De dag na het e-mountainbiken stond alweer de volgende wedstrijd op het programma; de 3 Nations Cup in Zoetermeer. Dan merk je weer direct hoe zwaar al die beklimmingen zijn zonder motor. Mijn start ging goed en ik kon samen met de uiteindelijke winnares afstand nemen van de andere meiden. Ik merkte de wedstrijd van zaterdag nog in mijn benen, waardoor ik op een gegeven een gaatje moest laten. Daarna heb ik lekker mijn eigen tempo gereden en steeds goed gekoeld, want het was erg warm. Het zware parcours en de warmte maakte het erg zwaar, maar ik kon een mooie tweede plek behalen. Ik merk dat er vooruitgang in zit, dus ik ben tevreden.”

Larissa