In een seizoen waarin alles wat anders verliep dan normaal, deden de renners van het Giant Liv Benelux Off-road Team er alles aan om er toch nog zoveel mogelijk uit te halen. Was het niet in de wedstrijden die wel verreden werden, dan was het wel door zichzelf op andere manieren uit te dagen. Deze weken kijken we daarop terug en nadat Thom Bonder en Monique Zeldenrust eerder al aan het woord kwamen, vertelt nu Bas Peters over zijn ervaringen. “Ik was vooral blij dat we zou nu en dan nog een wedstrijd konden rijden.”

Toen het mountainbikeseizoen in mei al even stillag, interviewden we Bas al eens over de veranderingen in het mountainbiken. De Limburger heeft immers al een flinke carrière achter de rug, met onder meer deelname aan de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Hij zag de sport zich dan ontwikkelen. Dit jaar ook, maar dan op een andere manier. “2020 is zeker een heel erg vreemd jaar”, zegt hij erover. “Ik heb al veel meegemaakt in mijn carrière, maar een dergelijke situatie zeker niet.”

“Ik heb al veel meegemaakt in mijn carrière, maar een dergelijke situatie zeker niet”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bas in actie tijdens het NK mountainbike in Sittard.

Het maakt ook dat Bas heel anders tegen het afgelopen seizoen aankijkt, dan tegen die van eerdere jaren. “Het is moeilijk om te vergelijken met andere seizoenen en dat ik dus ook zeker niet doen. Alles was namelijk anders, met verschillende starttijden, startplekken, netto tijden, enzovoort. Voor mij was het belangrijkste aspect dat ik plezier had in het trainen en de wedstrijden die wel doorgingen. Ik hoop dat we vanaf de start van het komende seizoen de wedstrijden weer onder normale omstandigheden kunnen rijden, zodat we weer lekker met zijn allen kunnen racen.”

“Ik zocht regelmatig wat kleine groepjes op die me wel konden triggeren om mezelf pijn te doen”

Wat Bas voor positiefs uit de afgelopen tijd haalt? “Misschien dat je leert om wat gemakkelijker om te gaan met omstandigheden die je zelf niet onder controle hebt en dat je de focus juist op jezelf legt.” Het hielp hem ook in de periode zonder wedstrijden. “De doelen vielen helaas al snel weg. Daar had ik de eerste maanden weinig moeite mee en bleef ik makkelijk en serieus trainen. Wel zocht ik regelmatig wat kleine groepjes op die me wel konden ’triggeren’ om mezelf pijn te doen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Soms is het zaak om de boel met een lichte knipoog te bekijken.

Waar in de winter het aantal mountainbikewedstrijd toch vrij beperkt is, kan de blik vooruit op het voorjaar en de zomer van 2021. “Ik ga er vanuit dat er er de komende drie maanden nog geen wedstrijden zijn”, kijkt Bas vooruit. Dat is niet eens veel anders dan anders, al ontbreekt nu wel een evenement als de Drenthe 200, waar het team vaak met meerdere renners aan de start staat. “In deze periode probeer ik lekker bezig te blijven. Dat doe ik met fietsen, hardlopen en indoor Zwiften. Die dingen zullen mijn conditie op pijl moeten houden.”

De interviews met Monique Zeldenrust en Thom Bonder ook lezen? Dat kan door hiervoor op hun namen te klikken.