Twee en een halve maand nadat hij voor de derde keer op rij de Drenthe 200 won, staat Bas Peters zondag opnieuw aan de start van een monster marathon van 200 kilometer. Ditmaal rijdt hij de Dutch Masters of MTB, die start en finisht in het Overijsselse dorp Haarle. Op zich al een flinke uitdaging, maar daar komen de weersomstandigheden nog eens bij. De verwachting is dat het hard gaat waaien en dat het een regenachtige dag wordt. En het parcours ligt er al nat bij.

Bas kijkt zelf vooral uit naar weer een nieuwe uitdaging. “Zowel deze wedstrijd als de regio zijn nieuw voor mij, dus ik ben erg benieuwd naar het parcours”, vertelt hij. “Gezien de hoeveelheid neerslag van de laatste tijd, zal het waarschijnlijk sowieso een zware wedstrijd zijn. Een extreme editie voor de renners en het materiaal. Doordat er veel water is gevallen zal de snelheid laag liggen en zal het een stuk zwaarder worden.” Daarmee wordt het een heel andere editie dan de Dutch Masters of MTB in 2018, toen het juist kurkdroog was en het tempo moordend hoog lag.

Andere omstandigheden of niet, trappen moet je sowieso. Bas: “Ik denk niet dat de manier van rijden heel anders is dan bij goed weer. Bij zo’n lange 200 kilometer wedstrijd zul je toch altijd goed moeten doseren. De sterkste renners komen vanzelf naar voren.” En zit hij daar zelf dan ook bij? “Voor iedereen die zondagochtend om 6.00 uur van start gaat liggen er kansen, maar het zal voor niemand makkelijk worden. Ik ben tevreden als ik zonder al teveel tegenslag over de finish rij.”

Goede voorbereiding
Voorafgaand aan de Drenthe 200 had Bas overigens niet heel veel trainingskilometers kunnen maken en legde hij uit dat hij door de jarenlange trainingen wel een bepaalde basisinhoud heeft. Hoe zit dat nu? “De voorbereiding op deze wedstrijd is goed geweest, waarbij ik in februari nog twee trainingswedstrijden op de weg gereden heb. Door de weersomstandigheden heb ik in de laatste twee weken echter wel wat minder getraind dan gepland, om ziekte of verkoudheid te voorkomen. Dat zal echter voor iedereen gelden en mag geen probleem zijn.”

De Dutch Masters of MTB gaat zondag om 6.00 uur, in het donker, van start. Bas heeft van de organisatie het startnummer 1 toegewezen gekregen. Meer informatie is te vinden op de website www.dutchmastersofmtb.nl.