Van een traditie kan je na een paar edities eigenlijk nog niet spreken. Toch voelt het al wel een beetje als een traditie tussen kerst en de jaarwisseling; de Drenthe 200. Komende vrijdag 28 december staat hij weer gepland en aan de start staat namens MijnBAD – Liv/Giant ook Bas Peters. Hij schreef de afgelopen twee edities van de helletocht door het noorden van Nederland op zijn naam. “Wat de ingrediënten voor die zeges zijn? Dat weet ik eigenlijk niet.”

Als geen ander weet Bas inmiddels hoe lastig een mountainbike marathon over 200 kilometer is. Zeker die in Drenthe. De snelst gestelde vraag is daarom; ben je er klaar voor? “Ik ben er wel klaar voor en ik denk ook dat je er klaar voor kunt zijn, maar je hebt toch altijd het idee dat je te weinig hebt gedaan”, zo vertelt hij. “Je traint bijvoorbeeld nooit 200 kilometer achter elkaar. En in deze periode van het jaar komt het er bij mij qua heel lang werk nooit van. Dat is ieder jaar hetzelfde. Voor het derde jaar op rij heb ik voor mijn gevoel dus niet het optimale gedaan.”

En toch wierp het de afgelopen jaren zijn vruchten af. “Echt specifiek voorbereid op de Drenthe 200 heb ik me nooit, maar door het aantal fietsjaren dat ik achter de rug heb, heb ik toch flink wat inhoud en ervaring op gedaan. Daar kan ik zonder echt heel lange trainingen in de winter die afstand toch redelijk goed aan, omdat ik al zoveel trainingsjaren achter de rug heb. De basis is heel breed. Voor iemand van een jaar of 23 is dat toch anders.”

‘Het is vooral de uitdaging’
Vrijdag wacht dus weer een leuke dag op de fiets, zou je zeggen. “Nou, leuk is het niet, haha. Het is vooral de uitdaging, het extreme ervan. Dat zoek je op. Die uitdaging van de 200 kilometer. De Drenthe 200 is een uniek evenement, vooral ook omdat je in het donker start en de eerste twee en een half uur in het donker rijdt. Dat is ook iets dat je nooit tegenkomt en is mooi om mee te maken. Daarbij is het de tijd van het jaar, waarin van alles kan gebeuren qua weer.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het zal slopend worden. Is dat dan ook iets waar je tijdens de kerstdagen rekening mee moet houden? “In principe niet”, aldus Bas. “Maar ik ben ook niet iemand die met kerst gekke dingen gaat doen. Wat extra eten is overigens niet eens verkeerd met het oog op die lange afstand, dus in dat opzicht komt het niet eens slecht uit.”

‘Kan veel gebeuren’
Of Bas dan vrijdag weer één van de kanshebbers is? “Iedereen die goed in vorm is en een goede basis heeft, heeft een kans. Er kan heel veel gebeuren in 200 kilometer. Dat hebben we vorig jaar wel gezien. Iedereen in een redelijk goede vorm kan heel ver komen. Dat geldt voor mij, maar ook voor heel veel anderen.”

Foto’s: Drenthe 200 – Bas Peters in actie in de editie van 2017