Komende zondag 4 juli mogen de teamrijders van het Giant Liv Benelux Off-road Team weer een ‘stukje’ fietsen. Stukje tussen aanhalingstekens ja, want de Bartje 200 die op het programma staat is wel meer dan dat. Een marathon van 200 kilometer door Drenthe, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Of zoals ze er zelf zeggen; ‘Drenthe doet wat met je’. Dat zal ditmaal zeker zo zijn. Larissa, Tessa, Monique, Thom, Bas en Gerben staan allemaal aan de start én ze kijken in dit artikel ook allemaal vooruit op de wedstrijd.

Te beginnen met onze twee ‘debutanten’. Voor Larissa Hartog en Tessa Neefjes wordt het namelijk de eerste 200 kilometer ultra-marathon waar ze aan deel gaan nemen. Het enthousiasme is er zeker. “Ik kijk er erg naar uit om Bartje 200 te gaan rijden”, vertelt Larissa dan ook. “Het lijkt me een gave ervaring, maar het gaat wel enorm zwaar worden. Het wordt mijn allereerste marathon wedstrijd ooit en dan meteen z’n lange, dus dat maakt het wel meteen speciaal. Ik hoop dat de weersomstandigheden meezitten en dat ik hem helemaal kan uitrijden.”

Ook Tessa is erg benieuwd naar wat haar te wachten staat; “Het is weer een hele andere uitdaging dan alle andere wedstrijden. 200 kilometer op de mountainbike; zolang heb ik überhaupt nog nooit op een fiets gezeten. Met de mountainbike marathons is het langste dat ik tot nu gedaan heb denk ik iets van 4,5 uur. Dat wordt nu zeker wel het dubbele qua uren. Daarbij heb ik op de racefiets wel twee keer 200 kilometer getraind, maar dat is toch ook heel anders dan de mountainbike. Dus dat gaat wel even anders worden; een mooie uitdaging!”

Grens verleggen
Als ze vooruit kijkt, kijkt Tessa dan ook naar de positieve dingen; “Ik kijk er naar uit om een keer zo’n lange wedstrijd te hebben en ben erg benieuwd hoe het na 6 a 7 uur gaat! Het is een mooie mentale uitdaging om de grens weer te verleggen. Er is niet iets waar ik echt tegenop zie eigenlijk, haha! De lange afstand zie ik alleen maar als een mooie uitdaging. Als ik dan toch wat moet noemen is het de vroege start. In Italië moesten we met de Sella Ronda ook rond 7.00 uur starten, dus dat is vroeg de wekker zetten om op tijd te eten. We starten met de mannen, dus dat zal hard gaan vanaf het begin. Op naar zondag!”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Monique in actie

Mochten ze informatie willen inwinnen, dan kunnen Larissa en Tessa dat in ieder geval nog doen bij Monique Zeldenrust. Voor haar wordt het niet de eerste keer, maar ze is wel duidelijk; “200 kilometer blijft een eind!” Maar ook Monique kijkt er zeker naar uit. “Allereerst is het natuurlijk mooi dat we sinds lange tijd weer een evenement/wedstrijd in Nederland hebben. Daar kijk ik erg naar uit. Deze wedstrijd vergt toch een wat andere aanpak dan de wedstrijden die ik normaal gesproken rijd. Ondanks dat ik niet specifiek of anders getraind heb voor deze wedstrijd, heb ik voor mezelf een plan gemaakt en hoop ik dat ik op deze manier toch een mooi resultaat kan neerzetten.”

Compleet andere omstandigheden
De Drenthe 200, georganiseerd door dezelfde organisatie, kent Monique al. Die is echter tussen Kerst en Oud & Nieuw. Kortom; onder compleet andere omstandigheden. “Onderweg zal ik best tegen dingen aanlopen, maar daar zie ik wel de uitdaging van in. Het weer lijkt goed mee te werken, niet te warm, niet te koud en af en toe een buitje voor de verkoeling en tegen het stof. Dat maakt het al makkelijker dan in de winter een 200 kilometer tocht rijden, waar je lichaam al meer energie nodig heeft om warm te blijven.”

Waar de vrouwen deels hun debuut maken en hopen te scoren, verwachten we de mannen ook zeker van voren. Bas Peters, Thom Bonder en Gerben Mos hopen een mooi blok te vormen. De laatste is samen met Thom een thuisrijder in Drenthe én staat als titelverdediger aan de start, na het winnen van de afgelopen editie in 2019. “Ik kijk er weer naar uit”, is Gerben dan ook vrolijk. “Weer een ultra-marathon in Nederland! Wij staan met een sterk blok van Giant aan de start dus we gaan het zien! De Drenthe 200 is een mooi evenement. Je rijdt veel van vaste mountainbike route naar route en dat vind ik wel leuk.”

Speciaal gevoel
Als er iemand is die zich al jaren bewezen heeft, ook als het gaat om het rijden van ultra-marathons na een minder specifieke voorbereiding, dan is het Bas. “Na een lange break de tweede race van het seizoen”, vertelt hij er nu over. “Sittard was de eerste. Dat was een korte cross country en nu een heel lange 200 kilometer. Dat is dus een totaal andere race. Ik heb er wel zin in. Het geeft toch altijd een speciaal gevoel; om 7 uur starten voor 200 kilometer op de mountainbike. Tijdens zo’n lange race zullen goede en slechte momenten elkaar afwisselen. Ik ga proberen om zolang mogelijk in de eerste groep mee te gaan en dan kijken wat er in de finale nog mogelijk is.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Remco Smits – Thom in actie tijdens het NK in Sittard in 2020.

En dan is er nog Thom, die in de categorie ‘indekken’ met de volgende zin zijn verhaal begint: “In vergelijking met Bas en Gerben ben ik een groentje wat betreft 200 kilometer wedstrijden op de mountainbike.” Toch is de ambitie er zeker wel bij Thom. Hij vertelt verder: “In 2018 was de Dutch Masters of MTB over 200 kilometer één van mijn eerste wedstrijden voor het team. Ik eindigde daarin als vierde. Toen was het extreem koud, met een gevoelstemperatuur van -20 en windkracht 6. Ik zat als een eskimo op de fiets.”

Gelukkig stapte Thom na die ervaring wel weer op de fiets, al was het niet in een ultra-marathon. “Dat was gelijk ook mijn laatste 200 kilometer race, want het was me niet zo goed bevallen, haha. Zondag waag ik me er dus weer aan. Het word een stuk warmer, maar er is wel een kans op regen. Ik verwacht dat het hoe dan ook een zeer zware koers wordt en dat na 200 km de sterkste wint. Ik denk dat we als team met Bas, Gerben en ikzelf voor niets minder dan de overwinning moeten rijden. Daarbij gaat het parcours eigenlijk ook over al mijn trainingsrondjes, dus dat is ook leuk.”

Informatie en online volgen
De Bartje 200 start zondag 3 juli om 7.00 uur. Rond 15.30 uur worden de eerste deelnemers aan de finish verwacht. Op de website van de organisatie is meer informatie te vinden. Ook op hun Facebook, Instagram en Twitter verwachten we updates van ze. Daarnaast zullen wij van het Giant Liv Benelux Off-road Team tijdens de wedstrijd vooral updates plaatsen in de stories op ons Instagram-account.

Foto top: Anouk Boonstra – Gerben Mos bij de Drentse hunebedden.