Met een derde plaats in het teamklassement hebben de renners van MijnBAD – Liv/Giant de Andalucia Bike Race afgesloten. In de laatste drie dagen van de Spaanse zesdaagse wisten Thom Bonder en Monique Zeldenrust zichzelf flink te verbeteren. Bas Peters had veel last van de flinke val die hij maakte in de derde etappe. “Ik had de laatste dagen nogal wat last van mijn verwondingen en kneuzingen”, kijkt Bas na de slotrit terug. “Gisteren heb ik zelfs nog getwijfeld of ik wel zou starten.”

Bas kwam naar Spanje om wedstrijdkilometers te maken met het oog op de rest van het seizoen, zo vertelde hij voor de wedstrijd. Daar slaagde hij uiteindelijk wel in. “Gelukkig ben ik wel gestart gisteren, met als doel om zaterdag en zondag de finish te halen en zo nog wat kilometers te maken. Vandaag ging het weer wat beter dan gisteren. Zo heb ik toch nog met een redelijk gevoel een zware, moeizame, week afgesloten.”

Tijdens de week ging Monique steeds beter presteren. Ook zij gebruikte de wedstrijd om kilometers te maken, nu ze weer in actie kan komen na een knieblessure. Waar ze begon met een twintigste plek in de openingstijdrit, werd het dag na dat beter. “Ik heb de meerdaagse goed afgesloten”, vertelt Monique. “Ik voelde me gisteren en vandaag alweer een stuk sterker dan in het begin van de week. Dat is een teken dat het met de basisconditie wel goed zit. Gisteren werd ik twaalfde en vandaag zelfs elfde. Het is een leuke bijkomstigheid dat we met het team een derde plaats wisten te behalen.” Daar droeg ook Jan Weevers aan bij, die naast de begeleiding van het team ditmaal zelf ook in actie kwam bij de masters.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: organisatie – Bas Peters in actie

Sterk slot
In de eerste dagen kende Thom best wat problemen. Hij had pijnlijke benen en had met pech af te rekenen. Dat kreeg vervelend genoeg een vervolg in de vierde etappe, afgelopen vrijdag. “Ik reed weer drie keer lek en heb het daarna relatief rustig aan gedaan om me voor zaterdag en zondag te sparen.” Dat waren de dagen waar Thom donderdag ook al naar uitkeek. “Gisteren was een dagje zonder te grote problemen. Het enige jammere was dat ik door een valpartij van een andere renner voor me een grote groep kwijtraakte, waardoor ik alleen kwam te rijden op de snelle stukken.” Als 26e kwam Thom over de streep.

Zondag hoopte hij op meer en dat lukte. “Vandaag ging het erg lekker. Ik had een mooie groep en viel niet stil. In de laatste afdaling had ik helaas nog wel een afloper, waardoor ik twee of drie plaatsen verloor, maar een zestiende plaats is niet slecht in dit veld. Ik ben blij dat ik de laatste twee dagen toch nog wat heb kunnen laten zien en ik denk dat ik op de juiste weg ben om over een maandje in goede vorm bij het NK aan de start te staan.”

Foto boven: v.l.n.r. Jan Weevers, Monique Zeldenrust, Thom Bonder en Bas Peters