Voor Thom Bonder is het mountainbike seizoen afgelopen weekend al begonnen. In Portugal reed hij van vrijdag tot en met zondag de Algarve Bike Challenge. “Die wedstrijd heb ik vooral gereden als voorbereiding op de Andalucia Bike Race, eind deze maand, en het Nederlands kampioenschap marathon in april”, laat Thom weten. “Ik reed samen met een Belgische renner, Maxime Dony. Hij was mijn gelegenheidspartner tijdens de race.” Samen met Bony wist Thom, na pech in de slotrit, vierde te worden in het eindklassement van de driedaagse.

“Vrijdagavond hadden we de proloog”, doet Thom zijn verslag. “Daarin werden we vierde overall en derde in de open men categorie, op maar drie seconden van de winnaars. Het was een korte proloog, dus dat was prima. We hadden geen tijd verloren en konden op naar zaterdag. Toen reden we de eerste lange etappe en daarin presteerden we hetzelfde. We werden vierde overall en hadden een derde plek in de open men klasse. Na een kleine drie van de vier uur wedstrijd moesten we de kopgroep laten gaan, omdat Maxime het toch wel behoorlijk zwaar had.”

Op zondag was er vervolgens hoop om, in de wat vlakkere rit, nog wat te doen. “Dat vlakke ligt ons normaal gesproken veel beter. Hier begonnen we met dan ook met goede moed aan. En het ging ook erg goed, want we zaten de hele tijd voorin de groep en konden zo de technische afdaling makkelijk doen. Maar na een uur en drie kwartier kwam de pedaal van Maxima volledig los, waardoor hij viel. Toen moesten we dat repareren en stonden we een hele tijd stil.”

‘Blij met mijn vorm’
Met een behoorlijke achterstand op de kop van de wedstrijd, konden Thom en Bony hun weg weer vervolgen. “We zijn in de achtervolging gegaan en kwamen uiteindelijk op twee minuten van de winnaars binnen, op een vijfde plek in de daguitslag. In het algemeen klassement eindigden we als vierde. Het was jammer dat we die tijd hebben verloren, maar ik ben blij met mijn vorm en ben benieuwd hoe het straks gaat in de Andalucia Bike Race, als ik weer zes dagen lang alleen mag gaan racen.” De Andalucia Bike Race start op dinsdag 25 februari en eindigt op zondag 1 maart.

Foto’s: Organisatie Algarve Bike Challenge